Nagyot fordult a világ a magyar patikákban: mi történhetett év elején?

Pénzcentrum2022. március 16. 08:31

Bár összességében a januári teljesítmény gyógyszerforgalom tekintetében a növekedési trend alatt teljesített, azonban az érték 2021 egészéhez viszonyítva átlagosnak mondható. A januári teljesítmény 3,3 milliárd forinttal gyengébb forgalmat mutat, mint a decemberi, és 3,7 milliárd forinttal volt alacsonyabb, mint a novemberi érték. 

Jelentősen lassult az év elején a gyógyszerforgalom, csaknem 6,6 százalékkal, tehát mintegy 47,3 milliárd forintra esett a költés a vényköteles termékekre januárban, az előző hónap óta. A január 3,3 milliárd forinttal gyengébb forgalmat mutat, mint a december, és 3,7 milliárd forinttal gyengébbet novembernél – írta szerdai számában a Világgazdaság a Hiflylabs Zrt. elemzésére hivatkozva.

A csökkenéshez legnagyobb értékben a tápcsatorna-anyagcsere és a központi idegrendszer gyógyszerei járultak hozzá, emelte ki Farsang Bence, a Hiflylabs adatelemzője a lapnak. Az előbbi csoportban a vércukorszintet csökkentő szerek és az inzulinok mutattak jelentős visszaesést. Lassult a nyugtatók, altatók és a Parkinson-kór gyógyszereinek eladása is.

A visszaeséshez hozzájárult, hogy a tb támogatotti körből kikerült egy, a sclerosis multiplex kezelésére szolgáló gyógyszer is, amely 600 millió forint értékben fogyott havonta, és a támogatott, vényköteles idegrendszergyógyszerek körülbelül 12 százalékát tette ki.

Az  előző év januárjához képest  a vényköteles gyógyszerek esetében 6,6 százalékkal bővültek a magyar patikák eladásai. Összességében a januári teljesítmény a növekedési trend alatt volt, azonban az érték 2021 egészéhez viszonyítva átlagosnak mondható.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A forgalom lassulásánál még jelentősebb az eladott termékek számának visszaesése, januárban 15,8 millió doboz gyógyszer fogyott, ami 7,1 százalékos lassulás decemberhez képest. A Központi Statisztikai Hivatal adatai szerint januárban naponta átlagosan 509 ezer doboz gyógyszert váltottak ki a patikákban, egy évvel korábban 499 ezer doboz jutott egy napra.

Címkék:
gyógyszer, gyógyszerek, forgalom, vényköteles, központi statisztikai hivatal, doboz,