Talán a végéhez közeleg az ötödik hullám: a kórházi terhelés még sokáig magas maradhat

Pénzcentrum2022. február 14. 20:01

Bár remélhetőleg átestünk a járvány ötödik hullámának tetőzésén, azonban valószínűleg csak lassan csökkennek az esetszámok, csak úgy, mint a kórházban ápoltak, és a halottak száma is csak késéssel csökken majd.

Remélhetőleg túlestünk a járvány ötödik hullámának tetőzésén, de valószínűleg csak lassan csökkennek az esetszámok, illetve a kórházban ápoltak és a halottak száma is csak késéssel csökken majd – mondta el Szlávik János, a Dél-pesti Centrumkórház infektológus főorvosa a Mokkában.

Az utóbbi számok azért sem csökkennek olyan gyorsan, mert a kezelésre szoruló betegek több hetet töltenek el a kórházakban, az egészségügyet tekintve nem csökken a nyomás, jelentette ki a főorvos. Szlávik szerint jellemzően idős betegek kerülnek kórházba koronavírussal. Egyes betegek, akik nem koronavírus miatt kerültek be, fertőzöttek lehetnek, és bár nem elsősorban a koronavírus miatt kell őket ápolni, emiatt automatikusan átkerülnek a Covid-osztályra. Így kerülhetnek be az oltott betegek a kórházi statisztikákba mit kórházi kezelésre szorulók. Az intenzív osztályokon ápolt betegek döntő többsége oltatlan, szinte csak ők produkálnak súlyos tüneteket. Emellett úgy tűnik, hogy a három oltással ki lehet védeni a súlyosabb betegséget.

A szakember szerint a magyarországi fertőzöttek 90 százaléka az omikront illetve annak egyik lopakodó omikronnak hívott variánsát kapta el. Emiatt nem érdemes szerinte jobban aggódni, volt már ilyen alvariánsokra példa, a delta variáns esetében is. Bár az ötödik hullám lecsendesedőben van, mindenképpen megéri felvenni az első oltást, mert nem lehet tudni, hogy később, nyáron vagy ősszel nem jön-e megint egy keményebb járványügyi időszak – mondta el Szlávik, aki hozzátette, szerinte aggasztó, hogy nem akar növekedni az első oltást felvevők száma. Az akcióhetek során sok embert sikerült beoltani, de nem eleget a mostani, 60-65 százalékos átoltottság fenntartásához.

Címkék:
koronavírus, betegek, fertőzöttek, pandémia, covid 19, koronajárvány, szlávik,