Horror a magyar szülészeteken: országos problémával állnak szemben a kórházak

Pénzcentrum2022. január 28. 10:30

Hatalmas problémát jelent a kórházak alulfinanszírozottsága, ami korrupciós nyomás alá helyezi a kórházakat, valamint arra ösztönzi az intézményeket, hogy lejelentsenek el nem végzett beavatkozásokat is, rosszabb esetben pedig anyagilag ösztönzi a felesleges műtéteket, amely az ellátás színvonalára is hatást gyakorol.

Magyarországon jelenleg 113 ezer forintot kap a kórház egy egyszerű szülésért, ami annyira kevés, hogy nem csak az ellátás színvonalát fenyegeti, de arra is ösztönözheti a kórházakat, hogy el nem végzett beavatkozásokat, rosszabb esetben pedig felesleges műtéteket is elvégezzenek.

A WHO (Egészségügyi Világszervezet) ajánlása szerint az indokolt császármetszések aránya az összes szülés legfeljebb 10–15 százaléka. Jelenleg a magyar gyermekek 42 százaléka születik császármetszéssel, ha ezt a problémát komolyan venné az egészségügy, legalábbis meg kellene szüntetni azt a helyzetet, hogy hogy a kórház anyagilag ellenérdekelt a beavatkozásmentes szülések kísérésében - írta a 24.hu, akik a K-Monitor és az EMMA Egyesület közösen kidolgozott javaslatait ismertették. 

A beavatkozások anyagi motiválása a finanszírozás jelenlegi talán legkárosabb mellékhatása, de az sem elhanyagolható, hogy több kórházi osztály részben valós, részben pusztán lejelentett beavatkozásokkal, ápolással törekszik a lehető legmagasabb összeg megszerzésére. A jelenlegi árazás annyira alacsony és annyira nem reprezentálja a piaci árakat, hogy csak az otthonszülés díjával mérhető össze, amely a szülés legolcsóbb és legköltséghatékonyabb módja.

Bár egyéni árszabással dolgoznak az ottohnszülést támogató klinikák, jelenleg 200–350 ezer forint körüli összeget kérnek egy szülésért és a hozzá tartozó egyéb szolgáltatásokért. Piaci árról csak a magánkórházak esetében beszélhetünk, ahol a legolcsóbb helyen az állami díj hatszorosába kerül a kizárólag a szülést és a 72 órás utángondozást tartalmazó csomag.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Magyarországon már a műtét puszta elvégzése lenullázza vagy akár mínuszba löki az elszámolást, és onnantól kezdve minden egyéb költség, beleértve az orvosok szerény hivatalos bérét is, csak a veszteséget növeli a kórház számára

– írta tavaly egy sebész arról a veszteségspirálról, ahonnan képtelenség jó minőségű vagy akármilyen minőségű ellátás nyújtásával kikeveredni, és amelyben minden magyar kórház, köztük a szülészeti osztályok vesztegelnek.

Címkék:
kórház, szülés, egészségügy, magyarország, elszámolás, magyar, ellátás, finanszírozás,