Indul az omikron elleni vakcina tesztelése: elkészült az oltással a Pfizer

Pénzcentrum2022. január 25. 17:32

Megkezdődött a Pfizer-BioNTech omikron ellen kifejlesztett védőoltásának tesztelése. Első körben 1420 egészséges, 18 és 55 év közötti felnőtt vesz majd részt a vizsgálatokon.

Megkezdődött a Pfizer-BioNTech omikron ellen kifejlesztett védőoltásának tesztelése. A CNN szerint a vizsgálat során többek között a védőoltás hatékonyságát, valamint az immunválasz szintjét értékelik majd ki.

Első körben 1420 egészséges, 18 és 55 év közötti felnőtt vesz majd részt a vizsgálatokon. A résztvevőket három csoportra osztják: az elsőben azok lesznek, akik a teszt előtt legalább 90-180 nappal kaptak két adagot a Pfizer vakcinájából. Ők egy vagy két dózist kapnak majd az omikron ellen készült oltásból.

A második csoportba azok tartoznak majd, akik a klinikai teszt megkezdése előtt legalább 90-180 nappal három adag Pfizert kaptak. Ők vagy egyet kapnak a jelenlegi oltóanyagból, vagy egyet az omikron elleniből. A harmadik csoport lesz az, akik még nem kaptak koronavírus elleni védőoltást: ők három adagot kapnak majd az omikron ellen kifejlesztettből. Minden esetben 30 milligrammos dózisban adják a védőoltást, ami megfelel a jelenlegi alkalmazásnak.

Címlapkép: Vajda János, MTI/MTVA 

Címkék:
járvány, oltás, vakcina, koronavírus, tesztelés, pfizer, Omikron,