Megszavazták a kötelező COVID-oltást: komoly szigor jön a szomszédban

MTI2022. január 21. 10:05

Csütörtökön elsöprő többséggel szavazta meg az osztrák parlament alsóháza (Nationalrat) a koronavírus elleni általános oltás kötelezettség bevezetését februártól a 18 évesnél idősebbek számára. A szabályozás alól kivételt képeznek a várandós nők, valamint azok, akik orvosi okokból nem vehetik fel a védőoltást. Azok, akik átestek a fertőzésen, 180 napig mentesülnek a kötelezettség alól.

A jogszabályt még a felsőháznak (Länderkammer) is jóvá kell hagynia, de ez már csak formalitásnak számít. A kötelező oltást több lépcsőben tervezik bevezetni. Az első, kezdeti fázisban, február elejétől március 14-ig minden háztartást írásban értesítenek a követelményekről. Csak ezt követően válik kikényszeríthetővé. A büntetési keret 600-tól 3600 euróig (186 ezer forinttól 1,1 millió forintig) terjed.

Wolfgang Mückstein osztrák egészségügyi miniszter a parlamenti vitában a szolidaritás és a társadalmi összetartás intézkedéseként beszélt az oltási kötelezettségről, valamint az ellenzéki szociáldemokraták vezetője, Pamela Rendi-Wagner is kiállt a kormányzati intézkedés mellett. Az oltási kötelezettséget egyedül a jobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) nem támogatta.

Címkék:
járvány, oltás, védőoltás, koronavírus, pandémia, covid 19, covid-vakcina, koronavírus-védőoltás, kötelező oltás,