Kiderült az igazság a drága maszkokról: tényleg jobban védenek az omikron ellen?

Pénzcentrum2022. január 20. 08:32

A járvány alatt szinte örökös kérdés az, hogy melyik maszk véd a legjobban. Az Egyesült Államok Betegségellenőrzési Központja (CDC) elmondása szerint az amerikai szabvány szerint készített N95-ös maszkok védenek a legjobban a koronavírus jelenleg domináns omikron-változata ellen

A vizsgálatok alapján a levegőben szálló, 3 mikronnál nem kisebb apró részecskék 95 százalékát képesek kiszűrni a szóban forgó maszkok. Az FFP2-es és a KN95-ös vagy KF94-es jelzéssel ellátott maszkok is nagyon magas védettséget adnak. Ugyanezeket a részecskéket 94 százalékos hatékonysággal szűrik ki. A maszkok hatékonysága annak köszönhető, hogy több réteg polipropilén réteget tartalmaznak, és megfelelő viselés esetében kiválóan illeszkednek az archoz. 

Nem ajánlott azonban a kilégzőnyílással ellátott maszkok viselése, azok ugyanis szűretlen levegőt juttatnak a környezetbe. A CDC javaslata szerint ezeket a maszkokat egyszer viselhetjük, azonban kitértek arra is, hogy ha esetleg valaki többször is használná őket, legfeljebb öt alkalom után cserélje le egy újra- írta a Reuters.

Az orvosi és szövetmaszkokkal kapcsolatban megjegyezték, hogy használat esetén minél szorosabban rögzítsük azokat, úgy sokkal jobban védenek a vírusokkal szemben. Kiemelték, hogy a textilből készített maszkok és az orvosi maszkok együttes használata sokkal hatékonyabb, így ennek a kombinációját javasolják, ha nem érhetőek el a nagyobb védelmet nyújtó maszktípusok.

Címkék:
járvány, koronavírus, maszk, pandémia, covid 19, Omikron,