Lehet, hogy már most túl késő: újabb határt léptünk át a bolygó elpusztításában

Pénzcentrum2022. január 19. 10:32

A vegyi szennyezés túllépte az emberiségnek biztonságos határértéket, olvasható egy új tanulmányban. Olyan ökoszisztémákat fenyeget ez, amelyektől az élet függ, ezért a tudósok a termelés és a károsanyag-kibocsátás korlátozására szólítottak fel.

A Földet átható kémiai szennyezés összessége ma már az emberiséget meghatározó globális ökoszisztémák stabilitását fenyegeti – olvasható egy új tanulmányban. A műanyagok különösen nagy aggodalomra adnak okot a mintegy 350 ezer szintetikus vegyi anyaggal együtt, ideértve a növényvédő szereket, az ipari vegyületeket és az antibiotikumokat is. A műanyagszennyezés ma már az Everest csúcsától az óceánok legmélyebb árkáig megtalálható.

A tanulmány szerzői kiemelték: a vegyi szennyezés átlépte azt a határt, amely után az ember által okozott változások kilökik a Földet az elmúlt tízezer év stabil környezetéből. A kémiai szennyezés az egész Földet fenyegeti azzal, hogy károsítja az életet biztosító biológiai és fizikai folyamatokat. A növényvédő szerek például számos olyan rovart pusztítanak el, amelyeknek nem szánták a mérget, és amelyek alapvető fontosságúak minden ökoszisztémában, így a tiszta levegő, víz és élelmiszer biztosításában is.

1950 óta ötvenszeresére nőtt a vegyi anyagok termelése, és az előrejelzések szerint ez 2050-re ismét megháromszorozódik

– idézte a 24.hu Patricia Villarrubia-Gómezt, a Stockholm Resilience Centre (SRC) kutatóintézet doktorjelöltjét és kutatási asszisztensét, aki a tanulmányon dolgozó csoport tagja volt. Hozzátette: a szennyező vegyi anyagok elterjedésének üteme sokkal gyorsabb annál, hogy biztonságos keretek között lehessen tartani.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A műanyagok össztömege ma már meghaladja az összes élő emlős tömegét. Ez elég egyértelmű jele annak, hogy átléptünk egy határt

– magyarázta Bethanie Carney Almroth, a Göteborgi Egyetem professzora, a kutatócsoport tagja. A kilenc globális határ közül a kémiai szennyezés az ötödik, amelyet már átléptünk, a globális felmelegedés, a természetes élőhelyek pusztulása, a fajok számának csökkenése valamint a túlzott nitrogén- és foszfortermelés mellett.

Címkék:
szemét, globális, környezetszennyezés, műanyag, szennyezés,