Fontos bejelentést tett Müller Cecília: ezt kell tudnia annak, aki átesett a koronavírus-fertőzésen

Pénzcentrum2022. január 19. 20:12

Az országos tisztifőorvos arra hívta fel a figyelmet, hogy már Magyarországon is egyértelműen az omikron variáns vált dominánssá. A megbetegedések 87 százalékát okozza az omikron, 13 százalékát a delta. Müller Cecília elmondta: az omikron fertőzőképessége rendkívüli mértékű, az oltottakat is képes megfertőzni, ám a betegség lefolyásának a súlyosságát jelentősen enyhítik a védőoltások.

"Az biztos, hogy az oltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben" - hívta fel a figyelmet a tisztifőorvos. Elmondása szerint minden védőoltás felvétele növeli a szervezet immunválaszát, tehát minál több oltást kapott valaki, annál védettebb. 12 éves kor felett is mindenkinek javasolják a harmadik oltás felvételét, ha már eltelt 4 hónap a második beadása óta.

Meg kell erősítenünk azt is, hogy akik átestek betegségen, nyilvánvalóan egy immunreakció kialakul a szervezetükben, valamilyen fokú védettség, ami jellemzően rövid ideig tart és nem elégséges. Tehát aki oltatlan, átesett a betegségen, az ő számukra is a védelmet a védőoltásoknak a felvétele jelenti

- mondta el Müller Cecília az alábbi videóban:

Címkék:
egészség, járvány, fertőzés, oltás, betegség, koronavírus, müller cecília, beoltottak,