Itt áll feketén-fehéren: ennyivel több magyar halt meg a járvány alatt

hvg.hu2022. január 12. 10:16

Pusztított a koronavírus, viszont elmaradt az influenzajárvány. Összességében 15 százalékkal többen haltak meg 2020 márciusa és 2021 szeptembere között, mint amit a korábbi évek demográfiai folyamatai alapján lehetett volna várni. Az idősek aránya nagyot esett az elhunytak között, amint elérhetővé váltak az oltások, látványosan Budapesten és környékén a legkevésbé rossz a helyzet, a férfiak többlethalálozása pedig közel kétszerese a nőkének – derül ki egy A HVG által észrevett tanulmányból.

15 százalékos, 28 247 fős volt a többlethalandóság 2020 márciusának közepe és 2021 szeptemberének közepe között, vagyis a járvány első három hullámában Magyarországon – számolta ki Tóth G. Csaba közgazdász-demográfus.

Ez az adat azt jelenti, hogy a korábbi évek átlaga alapján a szóban forgó másfél évben 191 645 ember halt volna meg, ha minden demográfiai folyamat ugyanolyan, mint a járvány előtt volt, ehhez képest 220 072 haláleset történt valójában. Az operatív törzs ez idő alatt 30 123 koronavírusos áldozatot jelentett.

A korcsoportonkénti bontásban jókora változás látszik azzal, hogy elérhetővé váltak az oltások: 2020 őszén a többlethalálozás 60 százaléka a 70 év felettiekhez kötődött, 2021 tavaszára, amikor ezt a korcsoportot már nagyrészt beoltották, az arány 37 százalékra csökkent.

Az eddig 10 ezer áldozatot követelő negyedik hullám elemzésére még várni kell, a KSH január végén adja ki egyáltalán a 2021-es demográfiai adatokat, és abban még csak a halálozások éves számát fogjuk látni, a halálokokat még nem.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A 2020-as halálokok azonban már nyilvánosak, azokból kiderült, hogy a járvány első évében a Covid mellett azért nőtt meg az elhunytak száma, mert sokkal többen haltak meg magas vérnyomáshoz, illetve cukorbetegséghez köthető okból, mint korábban, és nagyon nőtt az öngyilkosok száma is.

Eközben a hörghurut, a tüdőtágulat és az asztma sokkal kevesebb áldozatot szedett, mint azelőtt, és ahogy bevezették a kijárási korlátozásokat, közel negyedével csökkent azoknak a száma, akik közlekedési balesetben haltak meg.

Címkék:
baleset, járvány, asztma, cukorbetegség, halálozások, pandémia, covid, közúti balesetek,