Erre készülhet a magyar lakosság az ötödik hullám alatt: sosem látott fokozatra kapcsol a járvány

Portfolio2022. január 10. 09:57

Az omikron variáns miatt új oldalát kell megismernünk idehaza is a koronavírus-járványnak - írja a Portfolio. Előreláthatóan az ötödik hullám sokkal több új fertőzöttet hoz, ez pedig legrosszabb esetben azzal járhat, hogy dolgozók százezrei eshetnek ki a munkából.  fertőzés, karantén, iskolai korlátozások, vagy egész egyszerűen logisztikai fennakadások miatt. Ez pedig újabb gazdasági válságot okozhat.

Az omikron variáns uralta ötödik hullám teljesen új helyzetet teremthet Magyarországon. A gyors terjedéssel a kontaktkutatás nem tudja felvenni a versenyt, ezért nő a jelentősége az egyéni védekezésnek. Bár az omikron lefolyása kevésbé súlyos, így a kórházak terhelése nem lesz a korábbi hullámokhoz hasonló, viszont a nem súlyos betegek sokkal többen lehetnek. Egyes szakértők szerint több millió magyar kaphatja el a koronavírus a következő hetekben, ezáltal rengeteg dolgozó eshet ki egyszerre több napra, vagy hétre a munkából - írja a Portfolio.

A munkavállalók tömeges, egyidejű lebetegedésének pedig két fontos következménye lehet a magyar lakosságra nézve: akadoznak az ellátás láncok, vagyis szállítási gondok léphetnek fel majd és a kritikus infrastuktúrák közül - energia, közlekedés, agrárgazdaság, egészségügy, társadalombiztosítás, pénzügy, infokommunikációs technológiák, víz, honvédelem és közbiztonság-védelem - egyes ágak sérülhetnek. Egy ilyen újfajta hullámban az egyik legrosszabb forgatókönyv tehát az lenne, ha rövid idő alatt magas arányban betegednének meg dolgozók, főleg a kritikus infrastruktúrában. A kritikus infrastruktúrák megroppanása esetén a gazdaság részleges leállása magától megtörténne, még a megelőző korlátozó intézkedések hiányában is.

Mit tehetünk?

A korábbi hullámok tapasztalatai, valamint nemzetközi példák alapján a lap felvázolta azokat a védekezési lehetőségeket, ami segíthet mérsékelni a kockázatokat és az egyének, és cégek számára. Ezek önmagukban keveset érnek, együtt azonban nagyban gátolhatják a fertőzés elkapásának, továbbadásának veszélyét.

Egyéni védekezés:

  • (Harmadik) oltás felvétele
  • Gyerekek (5-11 és 12-17 évesek) vakcinációja
  • Gyógyszertárakban kapható gyorstesztek alkalmazása otthon
  • Tünetek esetén a közösségbe járás mellőzése.
  • Maszkhasználat, távolságtartás zárt közösségi terekben.
  • Azelasztint tartalmazó orrspray használata társasági találkozások során.

Védekezés céges szinten:

  • Előnyben kell részesíteni az otthoni munkavégzést
  • Kritikus fontosságú feladatok ellátásának tartós biztosítása: ha kiesik a személyzet, készülni B tervvel. Szélesebb körben alkalmazott buborék módszer.
  • Ingyenes tesztelési lehetőség biztosítása, kontaktkutatás vállalaton belül
  • Tüneteket mutató személyek ösztönzése, hogy ne vegyék fel a munkát betegen, ennek kommunikálása.
  • Maszkhasználat, távolságtartás, higiéniás szabályok elrendelése, betartása.
Címkék:
egészség, járvány, magyarország, koronavírus, védekezés, variáns, Omikron,