Hiába tiltakoznak az orvosok, jön a pluszmunka: hétvégén is oltaniuk kell

Népszava2022. január 4. 10:33

Még december 27-én megjelent Müller Cecília országos tisztifőorvos utasítása, mely szerint januárban legalább egy hétvégén kötelezően oltást kell vállalnia minden háziorvosnak, akiknek erről értesíteniük is kell pácienseiket. A tisztiorvosi ukáz szerint az előírás megszegői 30 ezertől 5 millió forintig terjedő egészségügyi bírságra számíthatnak.

A Magyar Orvosi Kamara ezt követően tiltakozását fejezte ki az utasítás ellen, egyúttal elküldte javaslatait az egészségügyi kormányzatnak, ám hiába érveltek, levelüket válaszra sem méltatták.

"Semmilyen reakció nem érkezett, noha éppen azért írtunk konkrét javaslatokat, hogy jelezzük a konstruktivitásunkat" – mondta el a Népszavának Soós Zoltán, a Magyar Orvosi Kamara (MOK) Háziorvosi Csoportjának vezetője, a testület Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei elnöke, majd így folytatta:

Az oltás fontos, s valóban fel kell gyorsítani, mert ez a járvány elleni védekezés leghatásosabb formája, ám sokkal észszerűbben kellene megszervezni, mint a mostani rendelkezés. A háziorvos kollégák komoly tapasztalattal rendelkeznek az oltásban, hiszen például a harmadik oltások több, mint felét is ők adták be. És éppen ezen tapasztalatok alapján mondjuk: sokkal több rugalmasságot kellett volna tanúsítani a döntéshozóknak, nem pedig fűnyíró-elv alapján mindenkire ráterhelni a feladatot.

Soós szerint biztosan lesznek, akik kihasználják majd a lehetőséget, de a vakcinagazdálkodás, illetve a munkaszervezés szempontjából is hatásosabb lenne, ha a javaslatuk szerint közös oltópontokat állítanának fel. Azok a doktorok, akik eddig is oltottak hetente legalább egy napot, az utasítás hatására csak annyit csináltak, hogy az oltási napot áttették hétvégére.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

A kistelepüléseken a hétvégi oltás sem megoldás, ugyanis rengetegen vannak, akik a másik faluban található háziorvosi rendelőbe sem tudnak elmenni. Őket csak helyben, oltóbuszokkal lehetne elérni.

Címkék:
járvány, egészségügy, háziorvos, oltás, hétvége, vakcina, koronavírus, védekezés,