Itt van Kásler rendelete: újabb terhet kaptak a nyakukba a háziorvosok

Pénzcentrum2021. december 29. 08:28

Vissza kell hívniuk a betegeiket a háziorvosoknak, ha azok keresik őket - rendelte el Kásler Miklós. Az is az előírások között szerepel, hogy valamennyi covid-gyanús betegnél végezzenek gyorstesztet „arra alkalmas helyen”.

Újabb feladatot kaptak a háziorvosok: online vagy telefonos elérhetőséget kell biztosítaniuk a pácienseik számára, és a beérkező, ám nem fogadott hívásokra mihamarabb kötelesek lesznek reagálni, akár visszahívással, vagy bármilyen érdemi visszajelzéssel. Többek közt ez áll Kásler Miklós kedden kiküldött utasításában.

A Népszava szerint a járvány alatt többen is arra panaszkodtak, hogy nehezebben érik el a háziorvosukat telefonon, és a háziorvosok mobiljain szinte alig, a rendelői vonalas telefonjaikon pedig csak elvétve van üzenetrögzítő. Ezen változtatna most a miniszter egy utasítással.

Kásler azt is elrendelte, hogy a háziorvosok valamennyi covid-gyanús betegnél végezzenek gyorstesztet „arra alkalmas helyen”. Lehetőség szerint a rendelőben kell ezt biztosítani, „de ha erre nincs mód, úgy a beteg tartózkodási helyén, vagy közös megállapodás alapján bárhol máshol”.

Kötelezettségként írtá elő azt is, hogy a háziorvosok a vírusfertőzés súlyosságától függően írjanak fel gyógyszert, valamint intézkedjenek a súlyosabb esetek kórházi beutalásáról. Az otthonukban kezelt betegek állapotát pedig kötelesek lesznek figyelemmel kísérni.

Címkék:
háziorvos, teszt, koronavírus, rendelet, kásler miklós, gyorsteszt, covid,