Itt van Müller Cecília rendelete: megbüntetik a háziorvost, aki nem vesz részt az oltási akcióban

Pénzcentrum2021. december 28. 17:30

Már megjelentek a januári oltási akciónapok részletei, a háziorvosoknak Müller Cecília országos tiszti főorvos előírta, hogy legalább egy hétvégét vállaljanak be a rendelési időn túl. Azok, akik ezt önként nem vállalják, ők akár 5 millió forintos egészségügyi bírságra is számíthatnak.

Müller Cecília országos tiszti főorvos határozatban tette közzé a már karácsony előtt bejelentett januári oltási akciónapok háziorvosokat érintő részleteit. Januárban több oltási akció is lesz a kórházi oltópontokon és a járási székhelyek szakrendelőiben.

A háziorvosokat is felkérték arra, hogy a rendelési időben végzett oltásokon túl ők is tartsanak oltási akciónapokat. Az országos tiszti főorvosnak a december 27-i Hivatalos Értesítőben megjelent határozata szerint a háziorvosok három opció közül választhatnak az "oltási kötelezettség” teljesítésekor:

  • 2022. január 1-je és január 31-e között legalább egy hétvégén (a továbbiakban: oltási hétvége),
  • az általa választott és a megyei oltási bizottsággal előzetesen egyeztetett péntek-szombati napon,
  • pénteken 14–18 óra, szombaton 10–18 óra közötti időszakban.

A határozat rögzíti azt is, hogy a háziorvosi szolgáltató köteles tájékoztatni a lakosságot a lehetőségről. Továbbá a Müller Cecília által aláírt rendelkezés megjegyzi, hogy a határozatban előírtak megsértése esetén külön jogszabályban meghatározott 30 000 Ft-tól 5 000 000 Ft-ig terjedő egészségügyi bírság kiszabásának van helye.

Címkék:
járvány, oltás, védőoltás, vakcina, január, müller cecília, pandémia, covid 19, koronavírus oltás,