Megszólalt Merkely Béla: szinte csak oltatlanok kerülnek műtüdőre a Semmelweis klinikáin

Pénzcentrum2021. december 23. 20:01

A legfrissebb adatok szerint a Semmelweis Egyetemen COVID-19 miatt 56 műtüdő (ECMO) kezelésben részesült beteg közül 54-en oltatlanok voltak, míg 2 beteg két oltással rendelkezett – ismertette Merkely Béla.

2020. március 22. óta működik a négy hazai orvosképző egyetem, infektológusait, járványügyi szakembereit, illetve az egyetemi Klinikai Központok vezetőit tömörítő úgynevezett Klinikai Járványelemző Munkacsoport. A dr. Merkely Béla vezette csoport elsősorban gyakorlati, klinikai, tapasztalatokkal segíti a járvány elleni védekezést: azt vizsgálják, milyen hatásokkal jár a fertőzés a tényleges betegellátásban.

A semmelweis.hu azt írja, ennek megfelelően nem matematikai modellezéseket készítenek, hanem a különböző modelleket, lehetőségeket és hatásmechanizmusokat alapul véve a klinikai adatokra és az orvosi tapasztalatokra támaszkodva törekednek leírni a járvány terjedésének dinamikáját. Emellett a szakemberek folyamatosan figyelik a külföldi adatokat, szakmai publikációkat és szakirodalmi közleményeket, valamint a négy intézmény egymással is megosztja a betegellátás során szerzett tapasztalatokat és „best practice” gyakorlatokat.

Ilyen friss adat például, melyet megosztottunk a másik három egyetemmel, hogy a Semmelweis Egyetemen COVID-19 miatt eddig 56 műtüdő (ECMO) kezelésben részesült beteg közül 54-en oltatlanok voltak, míg 2 beteg két oltással rendelkezett ugyan, de 180 napon túl voltak oltva akkor, amikor a koronavírust diagnosztizálták náluk

– ismertette dr. Merkely Béla rektor, a Klinikai Járványelemző Munkacsoport vezetője. Hozzátette: az ilyen adatok bizonyítják leginkább az oltás szükségességét és hatékonyságát.

A négy orvosképző egyetem Klinikai Központjainak egészségügyi szolgáltatóként járványügyi jelentési kötelezettsége van a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) felé – a munkacsoport ülésein azonban nem kizárólag ezeket a közérdekű adatokat osztja meg a résztvevőkkel. Az intézmények a betegellátás területéről ún. aggregált adatokat gyűjtenek, és az így kapott keresztmetszeti, tehát az aktuális helyzetet tükröző információkat tárják a résztvevők elé.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Az elmúlt hónapokban nem csak a betegellátás során kellett megküzdenünk a COVID-19 által kiváltott hatásokkal, hanem a közbeszédben is, ahol laikusok ’értelmezik’ a tudományos munkák eredményét és igazságként kiáltják ki azt. Az infodémia az oltásellenes erőket erősíti és a védekezéssel kapcsolatos bizonytalanságot növeli, miközben tudjuk, hogy az oltás az egyetlen eszköz, amivel közép-hosszútávon legyőzhető a járvány. Minden olyan híresztelés, amely az orvosokat támadja és igyekszik ellehetetleníteni egy világjárvány idején, gyengíti a járvány elleni védekezést és zavart kelt, továbbá csökkenti az oltási hajlandóságot, ennek következtében pedig növeli a megbetegedések és halálozások számát

– emelte ki dr. Merkely Béla.

Címkék:
járvány, koronavírus, beteg, semmelweis, covid, merkely béla,