Továbbra is válságos Csollány Szilveszter állapota: ez a gép mentheti meg az életét

Blikk2021. december 13. 11:33

Egy olyan különleges lélegeztetőgéppel kezelik, amelyből összesen 30-40 van az országban,  és a beteg testén kívül végzi el a vörösvértestek mesterséges oxigénellátását és a szén-dioxid eltávolítását.

Mint ahogy arról a Pénzcentrum is beszámolt, válságos állapotban van Csollány Szilveszter, az olimpiai, világ- és Európa-bajnok tornászt lélegeztetőgép tartja életben, súlyos állapota miatt a fővárosba szállították, itt kezelik.

Egy olyan különleges lélegeztetőgéppel kezelik, amelyből összesen 30-40 van az országban,  és a beteg testén kívül végzi el a vörösvértestek mesterséges oxigénellátását és a szén-dioxid eltávolítását. Ez a beavatkozás nagyon megterhelő, hiszen a szerkezet folyamatosan forgatja a beteg vérét, átvéve a tüdő és a szív szerepét - számolt be a Blikk. 

Fontos, hogy a lélegeztetőgép nem gyógyítja a koronavírus-fertőzést, csak az életfunkciókat tartja fenn. A szakorvos azt is elárulta, hogy az ECMO-kezelésekkel a tüdőgyulladás gyógyulása jóval tovább elhúzódhat, mint egyéb esetekben. Egy hét helyett akár több hónapról is szó lehet. 

Címkék:
koronavírus, beteg, kezelés, tüdő, lélegeztetőgép,