Erre figyelmeztetnek a gyógyszerészek a negyedik hullámban: ezt fontold meg mielőtt patikába indulsz

Koós Anna2021. december 3. 16:47

A koronavírus-járvány 4. hullámának terjedése miatt nagyon fontos, hogy a gyógyszertári látogatások alatt is tartsunk be minden olyan szabályt, ami segíthet csökkenteni a fertőzés kockázatát - hívja fel a figyelmet a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ). Azt ajánlják a betegeknek: ennek megfelelően igyekezzünk kerülni a zsúfoltságot és tartsuk be a biztonságos távolságot embertársainktól. Emellett más üzletekhez és szolgáltatókhoz hasonlóan a gyógyszertárakban is újra kötelező a maszk viselése, ezért e nélkül ne induljunk útnak. Terület alapú korlátozás már nincs érvényben, ennek ellenére sok gyógyszertárban kérik meg a betegeket, hogy csak minimális létszámban tartózkodjanak egy időben a gyógyszertárban.

"Sok esetben azt tapasztaljuk, hogy a már koronavírussal bizonyítottan fertőzött betegek saját maguk mennek el a gyógyszertárba kiváltani a gyógyszereiket. Talán nem kell mondanunk, hogy ez mennyire veszélyes a többi patikába betérő betegre és gyógyszertári dolgozókra nézve. Emiatt nyomatékosan szeretnénk megkérni minden koronavírussal igazoltan fertőzött beteget, hogy a karanténszabályoknak megfelelően maradjon otthon, és kérjék meg ismerőseiket vagy családtagjaikat a gyógyszereik kiváltására" - közölte a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége (HGYSZ).

A járványhelyzet egyik pozitív hozadéka, hogy nagyon gyorsan elterjedt az elektronikus vények alkalmazása a betegek ellátásában. Az ilyen típusú vényeket többféleképpen is ki lehet váltani a gyógyszertárakban, ezek közül a leggyakoribb az ún. TAJ-szám bemondása alapján történő kiváltás. Ehhez két dologra van szükség. Az egyik a gyógyszert kiváltó személy azonosításra alkalmas igazolványára (személyi igazolvány, vezetői engedély, útlevél), a másik pedig annak a betegnek a TAJ száma, akinek kiváltják a gyógyszerét. Fontos megjegyezni, hogy

egy nemrég történt jogszabály változás miatt abban az esetben, ha másnak váltjuk ki a gyógyszerét, a gyógyszertári dolgozónak rögzítenie kell a kiváltó személy nevét és igazolvány számát.

A gyógyszerek kiváltásánál gyakran okoz problémát, hogy sokan elfelejtik magukkal vinni az azonosító okmányaikat, így nem tudják igazolni a személyazonosságukat a gyógyszertárban. Emellett a beteg TAJ-számára mindenképpen szükség van, mert a rendszerben ez az egyetlen adat, ami alapján a vényeket le tudjuk kérdezni a rendszerből. A gyógyszerészekkel folytatott vitákat elkerülendő fontos leszögeznünk, hogy ezek nélkül a gyógyszerészek nem adhatják ki a gyógyszereket - hívja fel a figyelmet a HGYSZ.

A fertőzésveszély miatt az esetek túlnyomó többségében a háziorvosok telefonos konzultáció alapján írják fel az elektronikus vényeket a betegeknek. Sok esetben ez nem azonnal történik meg, így előfordul, hogy a beteg hamarabb jut el a gyógyszertárba, mint hogy felkerülnének a vények az elektronikus térbe. Éppen ezért,

Az eRecept rendszer mellett november 1-től indult el az eGYSE modul az EESZT-ben, ami lehetővé teszi a gyógyászati segédeszközök többségének elektronikus rendelhetőségét. Jelenleg az új modul elindulását követő átmeneti időszakban vagyunk, így előfordulhat, hogy a gyógyászati segédeszközök kiváltásánál több adatot is rögzítenie kell a gyógyszertári dolgozóknak.

Emiatt kicsit megnövekedhet a várakozás ideje a gyógyszertárakban, amiért elnézésüket és türelmüket kérjük. Reméljük, hogy hamarosan rendeződik a helyzet, és megszűnik a bonyolultabb adminisztráció

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

- mutat rá a HGYSZ.

A kormány által kihirdetett egészségügyi veszélyhelyzet ideje alatt több rendkívüli intézkedést is életbe léptettek a védekezés sikere és az egészségügy működőképessége érdekében. Az egyik ilyen intézkedés a szakorvosi javaslatok érvényességi idejének meghosszabbítása volt. A jelenlegi szabályok alapján a veszélyhelyzet idején lejáró szakorvosi javaslatok érvényességi ideje automatikusan meghosszabbodik a veszélyhelyzet megszűnését követő 90. napig.

Az ide vonatkozó törvény alapján a veszélyhelyzet 2022. január 1-jén megszűnik, azonban a Parlament előtt van egy olyan javaslat, amely alapján a kormányzat ezt a határidőt meghosszabbítaná 2022. június 1-ig. A tervezetet minden valószínűség szerint el fogják fogadni, így a szakorvosi javaslatok várhatóan jövő év őszéig érvényesek maradhatnak - közölte a Hálózatban Működő Gyógyszertárak Szövetsége.

"Az ünnepek közeledtével fontosnak tartjuk felhívni mindenkinek a figyelmét arra is, hogy az ajándékok és az ünnepi ételek beszerzése mellett a ne feledkezzenek meg a gyógyszereikről sem. Időben gondoskodjanak a rendszeresen szedett gyógyszereikről, valamint nézzék át a házipatikákat, hogy biztosan felkészülten várhassák az ünnepeket. A készülődés részeként nem árt utánanézni annak sem, hogy a környezetünkben hogyan tartanak nyitva a gyógyszertárak, és szükség esetén mikor és hol érhetjük el az ügyeletes patikákat" - hívták fel a figyelmet. 

Címkék:
vásárlás, egészség, gyógyszer, patika, gyógyszertár, gyógyszerész, gyógyszertárak,