Új vírusvariánst találtak: rendkívüli ülést tart a WHO

Pénzcentrum2021. november 26. 08:33

Egy új, Dél-Afrikában felfedezett vírusmutáns miatt tart ülést pénteken a WHO. Az eddigi adatok alapján az új változat gyorsan szorítja ki a korábbiakat. Az új mutációt eddig Dél-Afrikában, Hongkongban és Botswanában mutatták ki bizonyítottan. 

Pénteken tárgyalnak az Egészségügyi Világszervezet szakértői az új, Dél-Afrikában felbukkant koronavírus-variánsról. Eldöntik, hogy a „figyelemmel követendő” (variant of interest) vagy az „aggodalomra okot adó” (variant of concern) kategóriába teszik azt - írja a Guardian cikke alapján a 444.

Az első egy enyhébb besorolás, két feltétele van:

  • a variáns genetikai változásai várhatóan vagy bizonyítottan változtatnak a vírus alapvető jellemzőin (terjedés, betegség súlyossága, immunválasz kikerülése),
  • több országban terjed, egyre több esetben azonosítják, így globálisan egyre nagyobb veszélyt jelent.

A második kategóriába tartozó variánsokra legalább egy igaz az alábbiak közül:

  • gyorsabban terjednek,
  • új típusú klinikai tüneteket okoznak,
  • csökkentik a közegészségügyi intézkedések, a vakcinák, vagy a betegség kezelési módszereinek hatékonyságát.

Az új, B.1.1.529 néven emlegetett variáns azért tűnik aggasztónak, mert több mint harminc mutációval rendelkezik a tüskefehérjében, ami megváltoztathatja a vírus viselkedését - az a kérdés, pontosan hogyan, és mennyire.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Az eddigi adatok alapján az új változat gyorsan szorítja ki a korábbiakat. A felfedezése után néhány nappal már a vizsgált minták nagyjából 90 százalékában volt jelen, a most nálunk is jelen lévő delta variánsnak ehhez hónapokra volt szüksége.

Az új mutációt eddig Dél-Afrikában, Hongkongban és Botswanában mutatták ki bizonyítottan. Vélhetően a WHO ezt a variánst is a görög ábécé egy betűjével fogja elnevezni, ha ez így lesz, akkor az új mutáció a Nű lesz.

Címkék:
járvány, vírus, koronavírus, who, mutáció, variáns,