Figyelmeztet a háziorvosok szakmai vezetője: fontos mérföldkőhöz érkezett a koronavírus elleni küzdelem

MTI2021. november 26. 15:25

Mérföldkőhöz érkezhet a járványkezelés azzal, hogy az Európai Gyógyszerügynökség (EMA) engedélyezte az 5-11 éves korosztály oltását a Pfizer/BioNTech koronavírus elleni vakcinájával - mondta a háziorvosok országos kollegiális szakmai vezetője az M1 csatorna pénteki műsorában.

Békássy Szabolcs elmondta, a gyerekek körében is terjed a vírus, és bár az esetek többségében enyhe lefolyású megbetegedést okoz náluk a fertőzés, továbbadhatják azt.

Hozzátette: a tapasztalatok azt mutatják, hogy ebben a hullámban sokkal több gyerek fertőződik meg, és míg korábban tünetmentesen vagy enyhe tünetekkel vészelték át a betegséget, addig mostanra markánsabb tünetek jelentkeznek náluk.

A járvány letöréséhez ebben a korosztályban is magas átoltottság szükséges

- jelentette ki, hozzátéve: az oltás a gyerekeket is jobban védi a betegség súlyos lefolyása ellen, hasonlóan a felnőttekhez.

Békássy Szabolcs a hétfőn indult oltási akcióhetet sikeresnek, népszerűnek értékelte, jelezve, hogy számos háziorvos is bekapcsolódott a kampányba. A praxisokban oltásra jelentkezők arányát nézve a legtöbben a harmadik oltásra jelentkeznek, tíz százalékuk pedig az első dózist kéri.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A szakember jelezte, nagy a terhelés a háziorvosoknál, a praxisokban naponta átlagosan 350 ezer beteget látnak el, ezért is fontos a védőoltás felvétele. Beszélt arról is, hogy a háziorvosokhoz juttatott antigén gyorsteszt a fertőzöttek kiszűrése szempontjából fontos, ezek a tesztek jó szolgálatot tesznek az orvoshoz forduló páciensek állapot-differenciálásában. Ha az első teszteredmény pozitív, megkezdődhet a beteg izolációja, más esetekben azonban megerősítő PCR-tesztet kell végezni.

Címlapkép: Varga György, MTI/MTVA

Címkék:
oltás, vakcina, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus járvány, pfizer, biontech,