Óriási a torlódás a fogorvosoknál: hosszú várakozásra, drágulásra lehet számítani

Világgazdaság2021. november 17. 10:25

A tavalyi kötelező, két hónapig tartó leállás óta nemcsak a magánellátásban, de a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő (NEAK) által finanszírozott fogorvosi rendelőkben is feltorlódtak a betegek. A díjszíbáson is emelni kellett az alapanyagköltségek emelkedése miatt. Egy tömés ára most 16-25 ezer forint.

Meg sem állnak, naponta negyven beteget látnak el a háromszékes rendelőben – mondta el Rónai András szájsebész, fogszakorvos, a Ronand Kft. ügyvezetője a VG-nek. A tizenegy munkatársat alkalmazó praxisban a páciensek többsége magyar, a szájsebész már nem épít a fogászati turizmusra. Azért a páciensek 25-30 százaléka még most is külföldi, ám ezeket a betegeket már csak akkor vállalja, ha képesek annyiszor visszamenni kontrollra vagy beavatkozásra, ahányszor szakmailag indokolt. A koronavírus-járvány miatt 15-20 százalékkal kellett az árakat emelnie. Rónai András hozzátette: a pandémia kitörése után hiány volt a fogászati alapanyagokból, és drágábban tudta beszerezni az orvostechnikai eszközöket, implantátumot, tömő anyagokat.

Egy tömés ára most 16-25 ezer forint, egy implantátumé 130 ezer forint, 40 ezer forint egy kerámiakorona, a fémmentes korona ára 60 ezer forint körül van. A betegeknek tömésre és fogpótlásra egy-másfél hónapos, implantátumra egy-két hetes határidőre tudnak időpontot adni. A privát rendelőben megnövekedett betegszám oka az is lehet a magánorvos szerint, hogy a NEAK-os rendszerben is feltorlódtak a betegek, ezért a két szektor közül választva próbálnak mihamarabbi időpontot találni.

Magyarországon körülbelül háromezer fogorvos áll szerződésben a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelővel (NEAK)  – közölte a lappal Nagy Ákos, a Magyar Orvosi Kamara alelnöke, aki Keszthelyen fogorvos. Az orvos-beteg találkozók száma ötéves ciklusban ötmillióra tehető, azonban a betegszám az elmúlt másfél-két évben erősen csökkent. Nagy Ákos példaként említette, hogy tavaly leálltak az iskolafogászati szűrések, de szeptembertől már újra fogadják a diákokat. Lassítja a betegellátást az is, hogy két páciens között 15 perc szünetet kell tartani a rendelőkben. Ráadásul a betegek fogainak állapota rosszabb, mint korábban. Vannak torlódások a rendszerben, előfordul, hogy több hetet kell várnia egy páciensnek.

Van, ahol már csak januárra tudnak időpontot adni, de a sürgős eseteket megpróbálják előrevenni. 

Címkék:
egészség, orvos, fogászat, fogorvos,