Figyelmeztet Galgóczi Ágnes: a 40-49 éves magyarok körében van a legtöbb új fertőzött

Pénzcentrum2021. november 16. 16:27

Galgóczi Ágnes, a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) járványügyi főosztályvezetője az M1 híradójában azt mondta, hogy hetek óta emelkedik a szennyvizekben a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja, és ebben a következő időszakban sem várnak változást. Kitért arra, hogy korcsoportos eloszlásban továbbra is a 40-49 évesek körében van a legtöbb új fertőzött itthon, tehát a munkaképes korú lakosság körében terjed jobban a vírus.

Galgóczi Ágnes, az NNK járványügyi főosztályvezetője volt a vendége az M1 híradójának. A hangsúlyozta a koronavírus negyedik hullámával összefüggésben, hogy lassan, de emelkedő tendenciát látunk a magyar szennyvízadatokban, a mintavételi pontok kétharmadánál emelkedett a koronavírus örökítőanyagának koncentrációja. Ez az emelkedő tendencia hetek óta látszik, és a továbbiakban is ezt várják.

A szennyvízadatok nagyjából két héttel előzik meg a betegek számának várható emelkedését és a kórházba kerülteknek a számát. A főosztályvezető szerint mindenhol várható az országban esetszám növekedés, mivel mindenhol nagy a koncentráció a szennyvizekben. Különösen érintett e téren Borsod-Abaúj-Zemplén megye és Jász-Nagykun-Szolnok megye a vidéki helyszínek közül.

Korcsoportos eloszlásban továbbra is a 40-49 évesek körében van a legtöbb új fertőzött itthon, tehát a munkaképes korú lakosság körében terjed jobban a vírus Galgóczi szerint. Ebben a tekintetben nincs változás tavaly ősz óta: továbbra is a 40-49, 50-59 éves korosztály a legérintettebb a vírus szempontjából itthon.
A természetes immunitás az adatok alapján nagyjából hat hónapos védettséget ad, de emellett javasolják mindenkinek, hogy aki 4-6 hónapja kapta meg az oltását, az éljen a harmadik oltással, hogy fenn tudja tartani a szervezet a magas ellenanyagszintet és elkerülhető legyen a súlyosabb lefolyás.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

Nagyon kiszámíthatatlan, hogy kinél milyen tüneteket fog okozni a koronavírus. Általánosságban el lehet mondani, hogy az idősebbek, közöttük is a cukorbetegek körében várhatóan súlyosabban zajlik le a fertőzés, de fiatalabb, 30-as és 40-es korosztály esetén is előfordulhat súlyos lefolyás, ezért is fontos az oltás.

Aki légúti betegség tüneteit észleli magán, maradjon otthon, ne menjen közösségbe. Ha mégis elkerülhetetlen, mindenképp hordjon maszkot, figyeljen oda a kézfertőtlenítésre, a köhögési és tüsszentési etikettre.

Címkék:
járvány, vírus, koronavírus, megye, fertőzöttek, koronavírus-járvány, koronavírus járvány, Galgóczi Ágnes,