Innen tudhatod, koronavírus, influenza, vagy nátha fertőzött meg: ezek az árulkodó tünetek

Pénzcentrum/InfoRádió2021. november 13. 15:21

Noszek László fül-orr-gégész főorvos szerint a felső légúti fertőzések diagnózisa egyfelől könnyű és „mindenki” ért hozzá, másik oldalról viszont nehéz pontosan megmondani, hogy mi az adott kórokozó, miután nem állnak azonnal rendelkezésre ehhez eszközök. Kivételt jelent a koronavírus-fertőzés esetében például az antigén-gyorsteszt, illetve a legbiztosabb a PCR-teszt.

Az elmúlt hetekben a gyermek és a felnőtt ellátásban is megemelkedett azoknak a betegeknek a száma, akik felső légúti panaszokkal fordulnak orvoshoz. A fül-orr-gégész főorvos szerint első ránézésre nehéz a diagnózis - írja az Infostart. A szakember a felső légúti panaszok esetén használatos házi praktikákkal kapcsolatban azt mondta, jelen helyzetben mindenkinek az egyéni felsőssége, hogy végiggondolja, hogy járt-e olyan helyen, volt-e a környezetében az elmúlt időszakban igazolt koronavírus-fertőzés, azzal együtt, hogy a delta variáns tünetmentesen is képes fertőzni.

Ha például arról értesülünk, hogy egy olyan személy betegsége igazolódott teszttel, akinek a környezetében voltunk, mindenképp gondolnunk kell arra, hogy mi magunk is megfertőződhettünk koronavírussal. Lehetőség szerint ilyenkor tesztelni kell, távol kell maradni másoktól

– hangsúlyozta Noszek László. A fül-orr-gégész kiemelte,

a felső légúti tünetek között nincs olyan, amely teljes bizonyossággal kizárná a koronavírus lehetőségét.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A szaglásvesztés azonban árulkodó lehet, ami a Covid esetén változatlanul előfordul, igaz, nagyságrendekkel kisebb mértékben, mint mondjuk az első hullámban – tette hozzá. Ha az eleinte enyhe felső légúti tüneteket rosszabbodó állapot követi, az mindenképp a koronavírus-fertőzésre utal, amihez a szaglásvesztésen túl ízvesztés, gasztroindesztinális tünetek, gyomor- és bélrendszeri problémák, illetve kötőhártya-gyulladás párosulhat, de előfordulhatnak bőrtünetek is. Tehát a koronavírus nagyon sokrétű tünetegyüttest okoz – foglalta össze.

Címkék:
egészség, járvány, fertőzés, betegség, koronavírus,