Megjött az utasítás: ismét kórházi ágyakat szabadítanak fel, műtéteket halasztanak a járvány miatt

Pénzcentrum/InfoRádió2021. november 12. 10:08

Első lépésben azokat a műtéteket fogjuk elhalasztani, ha el kell halasztani, amelyek anesztéziát igényelnek, a kórházakból is rengeteg embret küldenek haza - árulta el a Korházszövetség elnöke az Inforádiónak.

Megyénként a Covid-ellátást biztosító kórházak ágyszámának összesen 20 százalékát kell felszabadítani, ha ezen felül belefér, az intézmények továbbra is elvégezhetik a halasztható műtéteket – erről beszélt Ficzere Andrea, a Kórházszövetség elnöke. Ennek a 20 százaléknak pedig a 10 százalékát kell kitenni a Covid-intenzív ágyaknak. Ficzere elmondta azt is, hogy:

Első lépésben azokat a műtéteket fogjuk elhalasztani, ha el kell halasztani, amelyek anesztéziát igényelnek, tehát például egy szemészeti beavatkozásnál, ahol ugye nincs aneszteziológus szakorvos a műtőben, egyelőre nem kell megszorító intézkedéseket hoznunk, hiszen ezek a betegek jelenleg elláthatók. Később meglátjuk, hogy a műtők száma, az intenzív osztályok ágyszáma, illetve a normál aktív ágyak száma mit tesz lehetővé.

Ez után azt állította: a daganatos betegek és minden olyan beteg, aki sürgősségi ellátást igényel, megkülönböztetetten kap ellátást, őket nem várakoztatják, hanem az adott intézmény lehetőségeitől függően a létező leghamarabbi időpontban, a Covid-ellátástól függetlenül próbálják meggyógyítani.

Címkék:
kórház, műtét, ellátás, betegek, covid-19, covid,