Döntöttek az 5-12 évesek oltásáról: a szomszédban már indul a kampány

Pénzcentrum2021. november 5. 15:04

Az egyre romló országos fertőzöttségi adatok miatt újabb szigorításokat jelentettek be az osztrák fővárosban. Jövő héttől már csak oltottak és gyógyultak mehetnek például étterembe vagy vehetnek részt 25 fősnél nagyobb rendezvényeken. A járvány elleni harc fontos lépéseként lehetővé teszik az 5-12 évesek koronavírus elleni oltását is.

2021. november 4-én további járványügyi intézkedéseket jelentett be Michael Ludwig, Bécs polgármestere, mivel Ausztriában egyetlen nap alatt több mint 8.500 új fertőzöttet regisztráltak. A szigorítások keretében kiterjesztették az úgynevezett 2G-szabályt, vagyis jövő héttől már csak oltottak vagy gyógyultak mehetnek étterembe, vehetnek részt 25 fősnél nagyobb rendezvényeken, illetve mehetnek például fodrászhoz, kozmetikushoz. A negatív PCR-tesztet itt már nem fogadják el.

A járvány elleni harc részeként Bécs kampányt indít a harmadik oltás népszerűsítésére, illetve lehetővé teszi az 5-12 évesek koronavírus-elleni oltását. Ehhez minden esetben a szülő beleegyezése szükséges és november végéig egy oltópontot is kialakítanak a számukra. Bécsben egyébként egyedi mérlegelés alapján már mintegy 900 gyereket beoltottak a gyerekorvosok, ha a szülő ezt kérte. Mivel az Európai Gyógyszerügynökség még nem engedélyezte ennek a korosztálynak az oltását, a kockázatok és előnyök sokkal átfogóbb mérlegelése előzi meg az oltást, mint a felnőttek esetében.

Michael Ludwig bécsi polgármester azt is elmondta, hogy továbbra is nagy hangsúlyt fektetnek az intézkedések betartásának ellenőrzésére. Május óta mintegy tízezer céget és ötvenezer személyt ellenőriztek a rendőrök és különböző okokból 1.570 esetben szabtak ki pénzbírságot. A rendőrök több mint ötven esetben zárattak be szórakozóhelyet, illetve vetettek véget rendezvénynek a járványügyi előírások megszegése miatt. „Mindenki számára világos kell, hogy legyen, hogy az intézkedések nem csak az egyén saját, hanem az egész lakosság, mások védelmét is szolgálják. A pandémia idején nagyon fontos a szolidaritás” – magyarázza Ludwig az intézkedések betartásának fontosságát.

Címkék:
járvány, bécs, november, szülő, koronavírus, intézkedések,