Őszi népnyavalya ütötte fel a fejét Magyarországon: kevesen gondolnák, hogy nagy a baj

Pénzcentrum2021. október 31. 15:55

Ha tetszik, ha nem, a nyár, az ősz és a napsütés véget ért, eljött az óraátállítás, a hideg, a sok csapadék és a sötétség. Amennyiben te is fáradtnak, elcsigázottnak érzed magad, megnyugtatunk: nem vagy egyedül!  

Amikor kinézünk az ablakon, és látjuk, hogy már bizony javában tombol az ősz, a legtöbben szívesen hibernálnák magunkat nagyjából hat hónapra. Azonban ez nem megoldás, viszont a tüneteink egy valós probléma jelei lehetnek. A fáradékonyság, az éhség, a koncentráció zavar ugyanis mind az őszi-téli fáradékonyság jelei, amelyek szinte mindenkit érintenek.

Általában a tüneteket a napfény hiánya okozza, valamint a kimerültség. Hiszen az őszi, téi időszakban sokkal kevesebbet süt a nap, ráadásul irodai munka mellett pont akkor nem tartózkodunk kint, amikor süt a nap, így hamar érezhetjük kimerültnek magunkat. De mégis, hogyan funkcionáljunk rendesen ebben a kritikus időszakban?

Mint oly sok mindenre, úgy erre is az egyik legjobb megoldás az egészséges táplálkozás. Rengeteg kutatás kimutatta már, hogy a helyes táplálkozás segít megőrizni fittségünket, egészségünket, így nem meglepő, hogy az őszi-téli fáradtság leküzdésében is nagy segítségünkre lehet ez, írja a flexispot magazin. Bár fáradtan, álmosan szívesen ennénk édességet, csokoládét, jobb ha ezt kerüljük, ugyanis a cukortól csak még fáradtabbak leszünk. Ezzel ellentétben egy kiegyensúlyozott reggeli, és változatos, zöldségekben gazdag étrend segíthet abban, hogy kitartson az energiánk egész nap.

A koffeinfogyasztást övezi némi vita, hiszen nagy mértékben függőséget okozhat, azonban a reggeli órákban elfogyasztott pohár fekete szintén segíthet abban, hogy felébredjünk, és jobban tudjunk koncentrálni. Ebéd után azonban ne fogyasszunk koffeint, mert ettől este nehezebben alszunk majd el - pedig az nhs.uk szerint pedig ebben az időszakban különösen fontos hogy eleget, és jó minőségben aludjunk.

Távmunka alatt, vagy a hidegben nehéz aktívnak maradni, azonban a szakértők szerint a rendszeres testmozgás nem csak a hangulatunkat javítja, de az energiaszintünket is növeli. Nem kell, hogy radikális módszerekhez folyamodjunk, a napi séta is sokat segíthet.

Ráadásul így lehetőségünk adódik arra, hogy a friss levegőn is eltölthessünk némi időt, ami szintén pörgeti a hangulatunkat, energiaszintünket. Az irodai munka sajnos nem az aktivitásról szól, így érthető, hogy az irodai dolgozók gyakran tapasztalják az őszi-téli fáradékonyság tüneteit. Ezért fontos, hogy a munkaóráink alatt ne felejtsünk el vizet inni, valamint hogy a szünetek alatt álljunk fel az íróasztalunktól.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Lehet, hogy nagyobb a baj?

Azonban, ha krónikus fáradtságról beszélünk, és nem múlnak a tünetek, úgy lehet érdemes orvoshoz fordulni. Több betegség tünete is lehet fáradékonyság, kimerültség és letörtség.

Az állandó kialvatlanság, a hobbik elunása és megváltozó étvágy is annak a tünete lehet, hogyha valakinél egy sima téli fáradtságnál nagyobb probléma, a szezonális depresszió jelentkezett. Ráadásul szakemberek szerint idén mindez összeérhet a járvány miatti szorongással.

Ahogyan egyre hidegebb lesz, egyre kevesebb a fény és nehezebben tudunk kimenni a szabadba, sok ember küzd a szezonális depresszióval, vagy pontos nevén a szezonális affektív zavarral (SAD). Ez a depresszió egy olyan fajtája, amely az évnek nagyjából ugyanabban a szakaszában jelentkezik. A szezonális depresszió tüneteiről lapunk is írt korábban, ide tartozik a folyamatos levertség, a változó étvágy a fáradékonyság és a nehéz koncentráció.

Címkék:
egészség, munka, iroda, ősz, tél, depresszió, hideg, téli időszámítás, változások, fáradtság, szezonális,