Figyelmeztet Merkely Béla: rengetegen terjeszthetik tünetmentesen a koronavírust Magyarországon

Pénzcentrum2021. október 30. 20:31

Ahogy az első kettő, úgy a harmadik oltás is működik a koronavírus ellen, emelte ki a Semmelweis Egyetem rektora az M1 aktuális csatorna péntek esti műsorában.

Merkely Béla hangsúlyozta: a negyedik hullámot a delta variáns, az indiai mutáns okozza, amely sokkal fertőzőképesebb, mint az eredeti, a vuhani vírus és még a brit variánsnál is erősebb. A harmadik oltás viszont visszaállítja a vakcináknak azt a hatékonyságát, amelyet a brit variánssal szemben az első két vakcina jelentett.

A fertőzöttek számának növekedéséről azt mondta, az esetszámnál fontosabb a kórházban lévők száma. Jelenleg több mint kétezer fertőzöttet ápolnak kórházban. A kórházban fekvők száma alacsonyabb, mint tavaly ilyenkor, de dinamikusan növekszik, hívta fel a figyelmet a rektor, hozzátéve: ezért változtatni kell.

Bár két oltás után extrém ritka a súlyos, lélegeztetőgépes kezelést igénylő esetek száma, az idősek immunrendszere gyengébb, így ők súlyosabb állapotba is kerülhetnek

– hangsúlyozta a harmadik oltás jelentőségét Merkely Béla.

Kiemelte, hogy amikor tünetmentes embereket szűrnek, akiknek például utazás miatt szükséges a PCR-teszt, akkor is százból jellemzően négy-öt embernek pozitív lesz a koronavírus-tesztje. Így ha egy nagyobb rendezvényen húsz-ötven ember tartózkodik zárt térben, köztük is lehet egy-két olyan, aki tünetmentes fertőzött.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A rektor, aki mostanáig már több mint 21 ezer koronavírus elleni védőoltást adott be, azt mondta, a szakemberek értetlenül állnak az oltásellenes véleményekkel szemben. Kiemelte: az orvostudomány történetében még nem volt olyan hatékony megelőző módszer, mint az oltás. A járvány jelenlegi szakaszában a legbiztonságosabb a két oltás, majd a második után hat hónappal a harmadik oltás felvétele, jelentette ki.

Címlapkép: Rosta Tibor, MTI/MTVA

Címkék:
kórház, járvány, oltás, vakcina, koronavírus, fertőzöttek, lélegeztetőgép, merkely béla,