Megszólalt a szakértő: csak ezeknek a magyaroknak nem kell a harmadik oltás

Pénzcentrum2021. október 28. 09:31

A víruskutató az InfoRádiónak elárulta: a harmadik dózis azoknál sem fog semmilyen problémát okozni, akiknek magas az ellenanyagszintjük. Az orvosi utasításokat leszámítva csupán egyetlen esetben nem szükséges a szakember szerint a harmadik oltás. 

Számos, a közbeszédben és az orvosokkal való beszélgetésben gyakran felmerülő kérdésről megkérdezték a szakembert:

  • Kell-e méretni az emlékeztető vakcina előtt?
  • Mire lehet következtetni az értékekből, ha méret valaki
  • Lehet-e baj az oltásból, ha magas az ellenanyagszint?
  • Mikor nem érdemes beadni két oltás után a harmadikat?

Rusvai Miklós víruskutató felidézte: az emberi immunitás a koronavírussal szemben három szintű.

1.) A legalapvetőbb a nyálkahártya immunitás, ami a testfelszínre kiválasztódó könnyben, nyálban, orrváladékban lévő IgA típusú ellenanyagok révén érvényesül.

2.) Az immunitás második szintje az antitestes immunitás, ami a vérben lévő antitestek szintjét jelenti.

3.) Az úgynevezett celluláris vagy sejtes immunitás, ami azoknak a sejteknek az aktivitását jelenti, amelyek a vírusfertőzött sejteket teszik tönkre a szervezetünkben.

A háromszintű immunitásból viszont csak a középső, tehát a vérben lévő antitestek szintje mérhető, állapítható meg egyszerűen és viszonylag gyors módszerrel, a másik kettő nagyon nehezen megállapítható - mondta Rusvai Miklós.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Fontos mindehhez még azt is tudni, hogy a nyálkahártya immunitás csak és kizárólag a fertőzés után jön létre, tehát azoknak a privilégiuma, akik kigyógyultak a koronavírus okozta betegségből.

Az antitestes immunitás és a sejtes immunitás vakcinázás hatására is létrejön, és általában ezeknek a szintje együtt szokott mozogni, ám e két immunitástípus szintje eltérő is lehet - mondta a víruskutató.

Mindezek tudatában "mindenkinek azt tudom mondani, hogy nem szükséges antitestszintet méretni, hanem, ha hat hónap eltelt az alapimmunizálás óta, akkor bízvást vegye fel a harmadik oltást, mert nagy valószínűséggel szüksége van rá. Akkor nincs, ha az alapimmunizálás óta átesett a fertőzésen" - árulta el Rusvai Miklós.

Címkék:
járvány, oltás, vakcina, koronavírus, pandémia, koronavírus járvány, harmadik oltás,