Tombol a delta-variáns az osztrákoknál: Ukrajna nagy része is vörös zónába került

MTI2021. október 27. 17:35

Több mint 4200 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak egy nap alatt Ausztriában, legutóbb 11 hónapja emelkedett négyezer fölé a napi esetszám - tájékoztatott szerdán a bécsi egészségügyi minisztérium. Ukrajnában pedig újabb hét megyével bővült a járványhelyzet szerinti legsúlyosabb, vörös kategóriában lévő régiók száma, így már a megyék túlnyomó többsége, 24-ből 15 lesz ebben a kategóriában- közölte szerdán Oleh Nemcsinov kabinetminiszter. A magas esetszámok miatt a nőtt az oltakozási hajlandóság Horvátországban.

Az osztrák hatóságok 4261 új fertőződésről számoltak be, ami jóval a hétnapos mozgóátlag (3584) fölött van. A hétnapos incidencia-mutató is emelkedett: szerdán százezer lakosra vetítve 280,9 volt a fertőzöttek száma. Egy nappal korábban még 247,9 volt ez a szám.

A legtöbb esetet (1068) a legalacsonyabb átoltottsággal rendelkező tartományból, Felső-Ausztriából jelentették. Alsó-Ausztriában 861, Stájerországban 548, Bécsben 529 és Salzburgban 392 megbetegedést regisztráltak. Tirolban 300, Vorarlbergben 264, míg Karintiában 251 esetet jelentettek. A Magyarországgal szomszédos, legnagyobb átoltottsággal rendelkező Burgenlandban csupán 48 új fertőzöttet regisztráltak kedd óta. Országszerte 35 070 aktív fertőzöttről tudnak.

Összesen 1257 beteget ápolnak kórházban; egy hét alatt több mint 30 százalékkal emelkedett a számuk. Kétszázötvenen vannak intenzív osztályon, 32-vel, azaz körülbelül 15 százalékkal többen, mint a múlt héten. Pontosan egy évvel korábban 1400 embert ápoltak kórházban Ausztriában, de közülük csak 203 szorult intenzív ellátásra. Tavaly ilyenkor 2835 új fertőzöttet jelentettek.

A halálesetek száma tízzel nőtt a kedden ismertetett adatokhoz képest. A halálozások hétnapos mozgóátlaga jelenleg 11,4. A múlt héten nyolcvanan vesztették életüket a SARS-CoV-2 koronavírus okozta betegségben (Covid-19). A 8,9 millió lakosú Ausztriában 11 289-en haltak meg a koronavírus miatt a világjárvány kezdete óta.

Eközben tovább lanyhult az osztrákok oltakozási kedve: kedden 4907-en kapták meg a koronavírus elleni valamelyik vakcinát. A lakosság 65,6 százaléka legalább egy oltást kapott már, 62,3 százaléka pedig teljes átoltottsággal rendelkezik.

A világjárvány kezdete óta 809 086-an betegedtek meg Ausztriában a Covid-19-ben. Közülük 762 727-en felgyógyultak. Az elmúlt 24 órában 308 520 PCR- és antigén gyorstesztet végeztek. A 96 120 elvégzett PCR-teszt 4,4 százaléka pozitív eredményt hozott. Ez jóval több, mint a múlt heti 2,8 százalék.

Megijedtek a horvátok: nőtt az oltási hajlandóság

A magas esetszámok miatt a nőtt az oltakozási hajlandóság Horvátországban - közölte a horvát közegészségügyi intézet (HZJZ) szerdán. Az elmúlt napon 9600-an vették fel a koronavírus elleni vakcina valamelyik dózisát, míg ez a szám a múlt héten négyezer volt.

A valamivel több mint négymillió lelket számláló Horvátországban eddig 1 894 067-en kaptak védőoltást - a jogosultak 46, a felnőtt lakosság 55 százaléka -, közülük 1 781 470-en már a második adagot is felvették. Az elmúlt 24 órában 4571 új fertőzést azonosítottak, tavaly decemberben volt legutóbb négyezer fölött a napi új esetek száma. A vírus okozta Covid-19 betegségben szerdára 26-an haltak meg. Kórházban 1207 beteget ápolnak, közülük 153-an vannak lélegeztetőgépen.

Tavaly ugyanezen a napon 1413 új fertőzöttet azonosítottak, 897-en voltak kórházban, közülük 57 lélegeztetőgépen, és 18-an hunytak el. Ivana Pavic Simetin, a HZJZ igazgatóhelyettese figyelmeztetett, hogy az újonnan fertőzöttek halálozási aránya egy százalék.

Ezért számítanunk kell arra, hogy 45-en vagy 46-an meg fognak halni azok közül, akik ma fertőződtek meg

- mondta, hozzátéve, hogy ők főleg az idősebb korosztályból kerülnek majd ki. Nőtt az igény a védőoltások harmadik dózisára is. Az elmúlt kilenc napban, amióta Horvátországban engedélyezték az emlékeztető oltások beadását, valamivel több mint tízezren éltek a lehetőséggel.

A szomszédos Szlovéniában szerdára 3166 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak, a második legtöbb esetet a járvány kitörése óta. A Covid-19 betegség szövődményei miatt kilenc beteg halt meg. A koronavírusos betegek közül 526-an vannak kórházban, 133-an intenzív osztályon. A valamivel több mint kétmillió lakosú országban eddig 1 184 963-an kaptak védőoltást, közülük 1 114 500-an már a második adagot is felvették. Ez az oltásra jogosult lakosság 56, illetve 53 százaléka.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

Zdravko Pocivalsek gazdasági miniszter bejelentette: ezentúl szigorúbban lépnek fel azokkal szemben, akik nem tartják be a járványügyi szabályokat.

Szükség esetén a törvénynek megfelelően bezárjuk azokat a vendéglátó egységeket, amelyek nem ellenőrzik a látogatókat

- húzta alá. Szlovéniában a legtöbb szolgáltatás és a különböző rendezvények látogatása is védettségi igazoláshoz kötött.

Ukrajna nagy része vörös kategóriában

Eközben Ukrajnában újabb hét megyével bővült a járványhelyzet szerinti legsúlyosabb, vörös kategóriában lévő régiók száma, így már a megyék túlnyomó többsége, 24-ből 15 lesz ebben a kategóriában- közölte szerdán Oleh Nemcsinov kabinetminiszter.

A kormány válságstábjának döntése értelmében a hét új régióban október 30-tól lépnek életbe a kategóriára vonatkozó korlátozások. Az ide sorolt térségekben csak azok látogathatják a mozikat, színházakat, múzeumokat, bevásárló- és szórakoztató központokat, vendéglátóipari egységeket, piacokat, edzőtermeket és uszodákat, akik megkapták a védőoltás mindkét adagját, továbbá azok az oktatási intézmények működhetnek a szokásos módon, amelyekben az alkalmazottak száz százaléka teljes védettséggel bír.

A főváros, Kijev egyelőre maradt az eggyel alacsonyabb kockázatot jelző, narancs színű kategóriában, viszont Kijev megye - ahogyan a nyugati országrészben lévő Lviv megye is - szombattól átkerül a vörös kategóriába. Utóbbiban már készülődnek a zárlatra, a megyeszékhelyen, Lvivben (Lemberg) az őszi szünet végétől, november 1-jétől áttérnek az iskolákban a távoktatásra, és csak az óvodák lesznek nyitva.

Az UNIAN hírügynökség közben arról számolt be, hogy a már vörös besorolásban lévő dél-ukrajnai Odessza egyik kórházában elfogyott az orvosi oxigén, emiatt több mint 40 beteget kellett más egészségügyi intézménybe átszállítani.

Kárpátalja még a legenyhébb kockázatot jelző sárga kategóriában van, de a megyei kormányzói hivatal tájékoztatása szerint az ottani kórházak is lassan telítődnek koronavírusos betegekkel. Sajtóközleményében a hivatal kiemelte, hogy nagyon sok a súlyos beteg, aki orvosi oxigént kap vagy lélegeztetőgépre kapcsolták. A lélegeztetőgépen lévő betegek közül az orvosok tízből csak egynek az életét tudják megmenteni - közölte Anatolij Poloszkov kárpátaljai kormányzó, hozzátéve, hogy az intenzív osztályon lévő betegek közül egy sincs beoltva koronavírus ellen.

Ukrajnában szerdára 22 574-gyel 2 825 733-ra nőtt az újonnan azonosított fertőzöttek száma, az elhunytaké 692-vel 65 628-ra, az aktív betegeké pedig több mint tízezerrel 358 400-ra. Az elmúlt napon kimagaslóan sok, 5925 koronavírusos, illetve fertőzésgyanús beteg került kórházba.

A legfrissebb adatok szerint valamely oltás mindkét dózisát eddig 7 138 082-en adatták be maguknak a mintegy 42 millió lakosú Ukrajnában, további 2 225 409-en pedig még csak az első adagot kapták meg. Kedden 291 293 embert oltottak be az országban, s ez új rekordnak számít.

Címkék:
járvány, ausztria, oltás, ukrajna, vakcina, koronavírus, koronavírus-járvány, koronavírus járvány,