Óriási a vész a patikákban, szakboltokban: ezeket sokszor már vényre sem lehet megkapni

Pénzcentrum2021. október 11. 09:45

A gyógyászati segédeszközöket (GYSE) használók ellátási problémákat tapasztalhatnak az üzletekben – írja a Világgazdaság.

A gyógyászati segédeszközöket (GYSE) használók ellátási problémákat tapasztalhatnak az üzletekben - mondta el alapnak Margitai Barnabás, a Forgalmazók az Egészségért Szövetség (FESZ) elnöke. A baj akkora, hogy a betegek már most sem tudják a vényen rendelt termékek jelentős részét kiváltani a negatív árrések miatt. Példának okáért, a társadalombiztosító az árakat 2003-ban határozta meg, jelenleg egy járókeretnek 50 százalékkal magasabb a beszerzési, mint a közfinanszírozott ára. 

A probléma világszerte bekövetkezett, de a szakember szerint a magyar finanszírozó erre nem reagált, mint mondja, „egy gördíthető szoba-WC közfinanszírozott ára 25 ezer forint, a beszerzési ára pedig 33 ezer”. A szakember elmondta, a vénnyel rendelt termékek ára jellemzően 5–25 százalékkal emelkedett az anyag- és a szállítási költségek növekedése miatt. A pandémiána ráadásul idehaza is meglettek az áldozatai, a szektorban 136 vállalkozás üzemeltet 500 boltot, a FESZ tagvállalatai közül a vállalkozások 4-5 százaléka esett áldozatul a világjárványnak.

Címkék:
patika, gyógyászati segédeszköz, termékek,