Jön az allergiások szupergyógyszere: hamarosan megvásárolható a patikákban

HelloVidék2021. október 6. 08:15

Pamlényi Krisztián, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszertechnológiai és Gyógyszerfelügyeleti Intézet fiatal gyógyszerész PhD hallgatójának SZTE innovációs díjjal kitüntetett kutatása a jövőben jelentősen megkönnyítheti az allergiában szenvedők életét - számol be a HelloVidék.

A sokak életét megkeserítő allergiás tünetek az egyszerű bőr- és szemviszketéstől, bőr-és szemvörösségtől, orrfolyástól és tüsszögéstől az életveszélyt jelentő gégeödémáig és anafilaxiás sokkig széles skálán mozognak. Míg előbbiekre számos helyileg ható készítmény van forgalomban, addig utóbbiaknál az adrenalininjekció és a szteroid tartalmú készítmények jelentik az egyetlen valós mentőövet a rohamkocsi kiérkezéséig. A jövőben azonban jelentősen megkönnyítheti az allergiában szenvedők életét.

Az eredetileg orvosi pályára készülő, de végül a gyógyszerészi szakon továbbtanuló és végző Pamlényi Krisztián (témavezetői: ifj. dr. Regdon Géza egyetemi docens és dr. Kristó Katalin egyetemi adjunktus) azon szerencsések közé tartozik, akiknek életére nincsenek hatással se a pollenek, se a rovarcsípések, se más allergének, így csak a patikában töltött gyakorlatai alatt szembesült azzal, hányan kényszerülnek antihisztamin tartalmú készítményt vásárolni és alkalmazni.

Később, akkori barátnője révén, aki szintén allergiával élt együtt, megtapasztalta, hogyha a szabadban kívántak néhány órát eltölteni, a táskában mindig kellett lennie kalciumnak és antihisztaminnak, hogy a rovarcsípés okozta erős tüneteket enyhíteni tudják. Innen már csak egy lépésnyire, jobban mondva TDK-dolgozatnyira volt az ötlet, miért is ne lehetne a szájon át bevehető orvosságot vagy az adrenalin- és szteroidinjekciót valami más, kényelmesebb formával kiváltani?

Ha érdekel a teljes cikk, a HelloVidék oldalán elolvashatod. KATT!

Címkék:
egyetem, gyógyszer, allergia, fejlesztés, kutatás,