Friss kutatás: ennyire hatékony a Pfizer-vakcina fél év után

Pénzcentrum2021. október 5. 10:00

Fél évvel a második oltást követően jelentősen esik a Pfizer-vakcina hatékonysága. A koronavírus-fertzőzés elleni védelem 88 százalékról 47 százalékra csökken hat hónapot követően. A Lancetben publikált tanulmány még nemzetközi kutatói validáció (peer review) előtt áll, az első eredményeit augusztusban tették közzé.

A Lancet orvosi lapban publikált legfrissebb adatok alapján jelentősen esik a Pfizer-vakcina hatékonysága fél évvel a második oltást követően. A kutatás a Pfizer és a Kaiser Permanente közös tanulmánya, ami 3,4 millió ember adatait vizsgálta 2020 decembere és 2021 augusztusa között.

A jó hír, hogy a súlyos, kórházi kezelést igénylő megbetegedést, és halált még fél évvel később is 90 százalékban megakadályozza a delta variáns esetében is - írta a Reuters.

A fertőzőbb delta variáns ellen az oltást követően egy hónappal 93 százalékos volt a hatékonyság, ami négy hónappal később 53 százalékra csökkent. A többi variáns ellen 97 százalékos és 67 százalékos a Pfizer-oltás védelme a friss adatok szerint.

Címkék:
vakcina, adatok, pfizer, variáns, delta,