Súlyos hírek a cukorbetegeknek: ők nagyobb eséllyel halnak bele a COVID-fertőzésbe

Pénzcentrum2021. szeptember 29. 10:00

Érdekes kutatás jelenik meg hamarosan a cukorbetegség és a koronavírus-fertőzés kapcsolatáról a Diabetologia tudományos folyóiratban: kiderült, hogy nem egyformán érinti az 1-es és a 2-es típusú cukorbetegséggel élőket a betegség, és az is, hogy a BMI-nek nem sok köze van a fertőzés súlyosságához.

Nem minden cukorbetegre veszélyes egyformán a koronavírus, a 2-es típusú cukorbetegek között ugyanis magasabb a halálozási arány, mint az 1-es típusúak között, írta a 24.hu.

Kiderült, hogy az idősebb kor és a magas C-reaktív fehérje (CRP) kombinációja, illetve a krónikus vesebetegség szintén a magasabb halálozási kockázathoz kapcsolódik. A testtömegindex (BMI) azonban nem volt összefüggésbe hozható a halálozással.

A brit kutatók 1004 beteg vizsgálatából jutottak ezekre az eredményekre, 7,5 százalékuk került intenzív osztályra, 24 százalékuk pedig a kórházba szállítást követő hét napon belül meghalt. Az elemzés azt mutatta, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők 2,5-szer nagyobb valószínűséggel haltak meg a kórházi felvételt követő hét napon belül, mint más típusú cukorbetegségben szenvedők.

A tanulmány szerzői szerint ennek az lehet az oka, hogy a 2-es típusú cukorbetegség általában idősebb embereknél fordul elő, és más, régóta fennálló egészségügyi állapotok kísérhetik, így nagyobb a kockázata annak, hogy a beteget rosszabbul érinti a fertőzés.

Címkék:
járvány, koronavírus, diabétesz, halálozás, cukorbetegség,