Tömeges tesztelést javasol Magyarországon a szakértő: nem mindent az oltásra kéne feltenni

Portfolio2021. szeptember 26. 18:01

Egyre többen fordulnak orvoshoz Covid-gyanús tünetekkel, az allergia és az őszi felső légúti vírusok okozta megbetegedések jelentősen megnehezítik a koronavírus diagnosztizálását. Ugyanakkor már egy antigén teszt 1000-2000 forint körül van, ez nem egy horribilis összeg, ráadásul 10 perc alatt van eredménye. Ezt tömegével kellene árulni, esetleg ingyen biztosítani a lakosság számára - nyilatkozta a Portfolionak Rékassy Balázs orvos, egészségügyi szakközgazdász.

A fertőzés kizárását jelentősen könnyítené a tesztekhez való egyszerűbb hozzáférés, amelyet ráadásul ingyenessé is kellene tenni. Az orvosok körében felmerült, hogy a rendelőbe érkező a tipikus légúti tünetekkel rendelkező betegeket egyrészt külön kellene fogadni, másrészt azonnali antigénteszteket kellene bevetni - mondta a Portfolionak Rékassy Balázs egészségügyi közgazdász.

Mint hozzátette, hazánkban jelenleg kevesebb tesztpont is üzemel, mivel a kapacitásokat a harmadik járványhullámot követően visszavették, ugyanakkor a negyedik hullám emelkedésével nőnek már rá az igények.

Ugyanakkor szerinte Magyarország hibát követ el azzal, hogy mindent az oltásra tesz fel: vissza kellene állítani a védettségi igazolvány eredeti funkcióját, a tömegrendezvényeket sem kellene mentesíteni a járványügyi korlátozások alól, hiszen azok időtartama alatt is komolyan kellene venni a koronavírus-járvány negyedik hullámát, valamint a tömegközlekedés használatakor is indokolt lenne a maszk viselete és a távolságtartás.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Hozzátette: Magyarországon a felnőtt lakosság körében 3 emberből 1 még mindig nincs beoltva - az ő félelmüket, ellenérzéseiket kell tudni megérteni és meggyőzni őket.

Címkék:
járvány, fertőzés, oltás, vakcina, koronavírus, fertőzöttek, tömegrendezvény,