Nincs más választásunk: újra maszkot kell hordanunk a virológus szerint

Pénzcentrum2021. szeptember 4. 11:43

A maszkviselést jól és jókor kell bevezetni - írja Kemenesi Gábor, a Pécsi Tudományegyetem virológusa friss posztjában. 

A maszkviseléssel kevésbé hagyjuk szaladni a vírust, kevesebb embert ér el, kevésbé telnek a kórházak és esnek ki munkaképes emberek a gazdaság motorjából.

Most már könnyen hozzáférhetőek a jó szűrési kapacitással is rendelkező FFP vagy KN95 maszkok - írja a szakember, majd hozzáteszi, 

a maszkviselést jól és jókor kell bevezetni.

Kemenesi kiemelte, hogy a maszkviselés visszaszorítja a fertőzések számát, és a delta ellen is működik. "Teljesen mindegy, hogy milyen variáns, fizikai értelemben véve (a maszkok fizikai védelmet nyújtanak) ugyanazt a felépítésű/méretű és ugyanazzal az aeroszollal vagy cseppfertőzéssel terjedő vírust védjük ki. A dózis az egyetlen mutató ami változott a Delta esetében (több vírust ürítünk), ám a megfelelően viselt maszknak ez sem lehet akadály" - hangsúlyozta a szakértő.

Egy indiai tanulmányban 340 ezer ember kontrollvizsgálatával fontos megállapítások és való életre vonatkozó gyakorlati eredmények születtek. Néhány fontos megállapítás:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • Az emberek csupán 30 százalékának maszkviselése esetén a COVID-19 megbetegedések száma máris 10 százalékkal csökkent.
  • A maszkviselés hatására az idősebb korosztály körében (akik ugye a leginkább veszélyeztetettek) 35 százalékkal kevesebb fertőzésszám jelentkezett (a többi mért korosztálynál jobb érték). Ez azt jelenti, hogy éppen, akiket leginkább kell védeni, számukra hozott igazán fontos eredményt a tanulmány.
  • A tömeges maszkviselésnél (emlékezzünk a textilmaszkok időszakára) a tanulmány megállapította, hogy a hagyományos textilmaszk és sebészi maszk közül az utóbbinak van látványosabb hatása a fertőzés terjedésének fékezésében.

A lényeg, hogy:

  • maszkviselés zárt térben, főként rossz szellőzésű, sok ember által látogatott helyeken nagyon fontos és hatásos a vírus terjedése ellen,
  • maszkviselés nagy tömegben szintén jótékony biztonsági faktor a vírus terjedése ellen,
  • lehetőleg jó szűrőképességű FFP vagy KN95 maszkot viseljünk (nem kilégzőszelepes!),
  • oltottként is maszkozzak? - igen, az oltás kiválóan véd a súlyos megbetegedés ellen, ám hagy némi ablakot a vírus továbbadására, így oltottként is védjük a közösséget, egymást és részben magunkat is,
  • jelenleg önkéntes a maszkviselés, de ez nem jelenti, hogy tilos lenne. Tengernyi tudományos adat van rá, hogy működnek, ráadásul jól működnek. "Én a tudománynak hiszek, ezért viselem, mindenki mást is erre bíztatok" - írja Kemenesi.

Posztját azzal zárja, hogy "maszkozzunk egymásért, magunkért és a járvány terjedése ellen! Maszkra fel!"

Címkék:
vírus, terjedés, maszkviselés, vírusfertőzés, kemenesi, delta,