Eltűnhet a patikákból a népszerű vérnyomáscsökkentő: ez áll a háttérben

Pénzcentrum2021. szeptember 3. 17:30

Kivonta a forgalomból az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézet (OGYÉI) a népszerű vérnyomáscsökkentő, az Arbartan ötféle tablettáját.

2021.07.08-án a gyártó tájékoztatást küldött az OGYÉI-be, mely szerint a losartan hatónyagtartalmú termékekben azido szennyezést azonosítottak, a szennyező mennyiségi meghatározásának elvégezése és a betegbiztonsági kockázat értékelése szükséges.

2021.08.30-án az OGYÉI-be érkezett dokumentumok értékelését követően megállapítást nyert, hogy egyes tételek esetében a vizsgált szennyező mértéke meghaladja a megengedett határértéket. A rendelkezésre álló adatok alapján a kivonásban érintett tételek nem felelnek meg a forgalomba hozatali engedélyben rögzített követelményeknek, ezért azaz érintett tételek forgalomból történő kivonásáról döntött – olvasható az Intézet oldalán.

Érintettek tételek:

  1. Arbartan 100 mg filmtabletta (OGYI-T-20536)
  2. Arbartan 50 mg filmtabletta (OGYI-T-20536)
  3. Arbartan 25 mg filmtabletta (OGYI-T-20536)
  4. Co-Arbartan 100 mg/25 mg filmtabletta (OGYI-T-20456)
  5. Co-Arbartan 50 mg/12,5 mg filmtabletta (OGYI-T-20456)

Kik szedik?

Az Arbartan magas vérnyomásban (hipertóniában) szenvedő betegek kezelésére alkalmazzák, valamint vesevédelemre magas vérnyomásban és 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegeknél. Magas vérnyomásban és a szív bal kamrájának megvastagodásában szenvedő betegeknél az Arbartan bizonyítottan csökkenti a sztrók ("szélütés", melyet az agyi véráramlás súlyos zavara okoz) kockázatát ("LIFE"-vizsgálat javallata) – olvasható a gyógyszer betegtájékoztatójában.

Az érintett tételek kivonása miatt időszakos hiány lehet a patikákban a gyógyszerből.

Címkék:
gyógyszer, hiány, ogyéi, magas vérnyomás, szennyezett, vérnyomáscsökkentő,