Magyarországon is tarol a rettegett népbetegség: az érintettek fele nem is tudja, hogy baj van

MTI2021. augusztus 25. 16:21

Minden második ember, akinek magas a vérnyomása, nem tud az életét veszélyeztető betegségről. Világszerte több mint 1,3 milliárd embert érint a betegség, amely Magyarországon is nagy problémát jelent.

Minden második ember, akinek magas a vérnyomása, nem tud az életét veszélyeztető betegségről. Az érintettek száma 1990 és 2019 között megduplázódott, és elérte az 1,3 milliárdot - írták a londoni Imperial College és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) kutatói a The Lancet című orvostudományi folyóiratban megjelent tanulmányukban.

A kutatók szerint 30-79 év közötti emberekről van szó, közülük egymilliárdan alacsony vagy közepes jövedelmű országokban élnek. Magas vérnyomásról az orvosok akkor beszélnek, ha a vérnyomásérték 140/90 fölött van.

A magas vérnyomás okozta szív- és érrendszeri betegségek vagy stroke miatt évente 8,5 millió ember hal meg. A magas vérnyomás a vezető halálozási és betegségkiváltó ok világszerte, növeli a szív-, agy- és veseproblémákat is.

2019-ben Dél-Korea, Kanada és Izland volt a három ország, ahol a betegséget a legjobban ellenőrzés alatt tartották, őket követte az Egyesült Államok, Costa Rica, Németország, Portugália és Tajvan. Különösen magas az ilyen betegek aránya a férfiak körében Magyarországon, Paraguayban és Lengyelországban, a nők körében a Dominikai Köztársaságban, Jamaicában és Paraguayban.

Bárkinek járhat ingyen 8-11 millió forint, ha nyugdíjba megy: egyszerű igényelni!

A magyarok körében évről-évre nagyobb népszerűségnek örvendenek a nyugdíjmegtakarítási lehetőségek, ezen belül is különösen a nyugdíjbiztosítás. Mivel évtizedekre előre tekintve az állami nyugdíj értékére, de még biztosítottságra sincsen garancia, úgy tűnik ez időskori megélhetésük biztosításának egy tudatos módja. De mennyi pénzhez is juthatunk egy nyugdíjbiztosítással 65 éves korunkban és hogyan védhetjük ki egy ilyen megtakarítással pénzünk elértéktelenedését? Minderre választ kaphatsz ebben a cikkben, illetve a Pénzcentrum nyugdíj megtakarítás kalkulátorában is. (x)

A betegségre vannak jó és hatékony gyógyszerek a WHO szerint, amely a betegség kezelésére tett ajánlásait nyilvánosságra is hozta. A nem túl magas vérnyomást lehet csökkenteni az életmód megváltoztatásával is - mondta Majid Ezzati, a kutatás vezetője. Több zöldség és gyümölcs, kevesebb só fogyasztása és több testmozgás segít a magas vérnyomás csökkentésében.

Címkék:
betegség, who, vérnyomás, magas vérnyomás, népbetegség,