Ugyanannyi a fertőzött, de sokkal kevesebben halnak bele a vírusba: erre jó az oltás

24.hu2021. augusztus 24. 09:01

Azokban az országokban, ahol magas az átoltottság, azaz viszonylag sokan kapták meg a koronavírus elleni vakcina mindkét adagját, kevesebben halnak meg a sok helyen már tomboló 4. hullám miatt.

A nyár végével a koronavírus-járvány új hullámaival kénytelen szembe nézni számos ország. Eltérő, hogy hol mivel készülnek, illetve milyen szabályozások lépnek életbe, de az jól látszik, hogy a magas átoltottságú helyeken arányaiban jóval kevesebben halnak meg - számol be a 24.hu.

Bulgáriában például az alacsony átoltottság miatt a fertőzések számának megugrása után nagyjából két héttel a halottak száma is meredeken emelkedni kezd. Az országban hasonló történik, mint tavaly október végén: akkor a mostani egymillió halottra jutó 165 napi fertőzéshez 2,45 halott társult, ami rezonál a mostani 2,65-tel.

Dánia is a sokadik hullámával küzd, viszont az elhunytak száma április óta csökkenő trendet mutat. A fertőzöttek száma hiába közelít a tavaly októberi értékekhez, most negyedannyi halott jut egymillió emberre, mint akkor. Dánia rendkívül jól áll az oltásokkal: az ECDC legfrissebb adatai szerint a felnőttek 88 százaléka jutott már oltáshoz.

Bár Magyarországon még nem futott fel a negyedik hullám, szakértők szerint elkerülhetetlen, hogy ez megtörténjen. A kormány mindenesetre optimista, Gulyás Gergely kancelláriaminiszter az augusztus 21-i kormányinfón arról beszélt, hogy nem került még szóba a kötelező maszkviselés visszahozása, az ország lezárására sem készülnek. 

Címkék:
oltás, vakcina, országok, halott, megbetegedés, koronavírus-járvány,