Itt a friss a rendelet: ilyen esetben ingyen végzik a PCR-tesztet oltatlanok számára

Pénzcentrum2021. augusztus 7. 10:44

Magyarországon a koronavírus elleni védőoltás ingyenes, minden oltásból megfelelő mennyiség áll rendelkezésre. A jelenlegi szabályozás szerint az egészségügyi ellátásban halasztható műtétek esetében nem szükséges a PCR teszt annak, aki beoltatta magát vagy 4 hónapon belül átesett a koronavírus fertőzésen.

"A kormány álláspontja szerint, mivel minden magyar állampolgár ingyenesen veheti fel a koronavírus elleni védőoltást, ezért semmi sem indokolja, hogy az adófizető magyar emberek állják azoknak a halasztható műtét előtt álló betegeknek a PCR teszt költségeit, akiknél a teszt elvégzésére kizárólag azért van szükség, mert szabad akaratukból nem éltek az oltás lehetőségével. Ez alól azonban több eset is kivételt jelenthet" - írja a koronavirus.gov.hu.

Az ombudsmani egyetértéssel bíró kormányrendeleti szabályozás tartalmazza, hogy a PCR teszt térítésmentesen illeti meg azokat a betegeket, akiknél felmerül a fertőzés gyanúja, azokat, akik műtétre szoruló kisgyermeküket kísérik a kórházba és nem éltek az oltás lehetőségével, azokat a betegeket akik tizennyolcadik életévüket nem töltötték be, valamint térítésmentes a PCR-teszt annak is, aki önhibáján kívül nem vehette fel az oltást.

Részletek a 2021. évi 150. számú Magyar Közlönyben:

A Kormány 469/2021. (VIII. 6.) Korm. rendelete a tervezhető fogászati ellátások, a rehabilitációs ellátások, valamint a tervezhető invazív beavatkozások veszélyhelyzeti rendjéről azt írja, hogy a felsorolt ellátásokra, beavatkozásokra - ide nem értve a vérvételt és az injekció beadását - jelentkező 6 éven felüli személy (a továbbiakban: beteg) ellátásának feltétele, hogy

a) a koronavírus ellen védett, vagy

b) a tervezett ellátást vagy a beavatkozást megelőző 48 órán belül elvégzett negatív eredményű molekuláris biológiai vizsgálattal – SARS-CoV-2 PCR-teszt – és az ellátás vagy a beavatkozás napján elvégzett negatív eredményű antigén gyorsteszttel igazolja, hogy a vizsgálat időpontjában a szervezetében SARS-CoV-2 koronavírus nem volt kimutatható.

A beteget kísérő személyre (a továbbiakban: kísérő) ugyanez vonatkozik. A rendelet szerint kivétel a koronavírus ellen nem védett, tervezhető invazív beavatkozásra jelentkező személy esetében, ha az invazív beavatkozás kockázata – szakmai szempontból – elhanyagolható, a tervezett invazív beavatkozást végző szakorvos döntése alapján a tesztek elvégzése nélkül a tervezett invazív beavatkozás végrehajtható.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

A koronavírus ellen nem védett személy részére a teszteket az egészségügyi intézmény térítésmentesen köteles elvégezni, ha

a) a beteg a tizennyolcadik életévét nem töltötte be,

b) a betegnél felmerül a fertőzés gyanúja, vagy

c) a beteg szakorvosi vélemény alapján Covid–19 elleni oltóanyaggal nem oltható be.

Továbbá a tizennyolcadik életévét be nem töltött beteget kísérő, koronavírus ellen nem védett személy esetén a vizsgálatokat az egészségügyi intézmény térítésmentesen köteles elvégezni.

Címkék:
kórház, járvány, koronavírus, ellátás,