Érthetetlen: több tízezer magyarnak vonták be a védettségi igazolványát

Pénzcentrum2021. augusztus 5. 08:32

Majdnem 100 ezer magyarnak lett érvénytelen a védettségi igazolványa a közelmúltban, mert nem vették fel a második oltást. Kiderült, hogy arányaiban a legtöbben a Sinopharmot nem kérték. Magyarországon vakcinabőség van, 9,77 millió magyarból 9,725 milliót be is tudnánk oltani, ami 99,6 százalékos arányt jelent.

Összességében már 18,9 millió dózis koronavírus elleni vakcina érkezett tavaly év vége óta hazánkba, amivel a teljes lakosságot be tudnánk oltani a csecsemőkkel és a századik életévüket bőven betöltőkkel együtt - derült ki a 24.hu összesítéséből.

A portál az Európai Betegségvédelmi és Járványügyi Központ (ECDC) adatai alapján azt írja, Magyarország a legnagyobb oltáshalmozó az EU-ban: ha csak a vakcinákon múlna, 9,77 millió magyarból 9,725 milliót be is tudnánk oltani, ami 99,6 százalékos arányt jelent. Csak a felnőttek körében ez az arány 120 százalékos, úgyhogy a harmadik oltásra is maradna bőven vakcina.

Ők jellemzően csak a védettségi kártya miatt oltatták be magukat, ám idő közben arra számos helyen nincs már szükség. Ám az is lehet, hogy a két oltás között megbetegedtek. A portál megnézte azt is, melyik vakcina esetében hagyták ki a legtöbben a második adagot:

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

  • A Sinopharm oltása augusztus első napjával bezárólag 1 055 755 embernek lett volna esedékes, ennek ellenére 1 031 919 dózist adtak be belőle, így közel 24 ezer olyan ember van, aki nem vette fel (2,3 százalékos hiány).
  • A Pfizer esetében 35 ezren nem kérték a második adagot, de mivel ebből jóval többet adtak be (2,41 milliót), így a hiány is sokkal kisebb (1,4 százalék).
  • A legfegyelmezettebbek a szputnyikosok voltak, mindössze szűk 12 ezren nem vették fel a második oltást a 911 ezerből, ami 1,3 százalékos hiányt jelent).
  • A legnagyobb (háromszázalékos) hiány pedig az AstraZenecával oltottak esetében mutatkozik.

Címlapkép: MTI Fotószerkesztőség/Vajda János, MTI/MTVA

Címkék:
járvány, oltás, vakcina, koronavírus, védettségi igazolvány,