Ombudsman: jogsértő, hogy az oltatlanoknak zsebből kell fizetni a tesztet a kórházi ellátáshoz

Pénzcentrum2021. augusztus 3. 11:45

Az alapvető jogok biztosa felkérte Kásler Miklós minisztert, hogy vonja vissza azt a rendelkezését, amely szerint védettségi igazolvány hiányában csak az önköltséges teszt megfizetése mellett vehetők igénybe bizonyos egészségügyi ellátások.

A Telex számol be arról, hogy az alapvető jogok biztosa jelentésében több szempontból kifogásolta Kásler Miklós intézkedését.

Kásler májusban rendelkezett arról, hogy a védettségi igazolvánnyal nem rendelkezők csak akkor mehetnek halasztható műtétre és rehabilitációs ellátásra, ha önköltségen a beteg PCR- vagy antigéntesztet csináltatnak. Ez 10-20 ezer forintos kiadást jelent a betegeknek.

Kozma Ákos ombudsman szerint ez a követelmény, illetve az, hogy ezt miniszteri utasításban írták elő ellentétes az Alaptörvény jogállamiság elvével. Mivel Magyarországon nem kötelező az oltás, és nincs olyan kormányrendelet, ami az egészségügyi ellátást a védettségi igazolványhoz kötné.

A rendelet az ombudsman szerint

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

alkalmas arra, hogy az emberi méltósághoz való jogból levezethető egészségügyi önrendelkezési joggal összefüggő visszásságot okozzon, mind az oltás felvétele, mind az elektív beavatkozásban való részesülés tekintetében.

Címkék:
ombudsman, járvány, oltás, teszt, vakcina, koronavírus, rendelet, kásler miklós, tesztelés, kórházi ellátás,