Óvatosságra int Merkely Béla: ekkor kell a harmadik oltás

Pénzcentrum2021. július 19. 09:01

Merkely Béla a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában elmondta, ki kérje a harmadik oltást, és azt is, hogy mire érdemes figyelni. 

A magas rizikófaktorú páciensek, illetve azok kérjék a harmadik oltást, akik attól félnek, hogy nem elég a védettségük – tanácsolta Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora.

Kifejtette, a harmadik oltásnak nincs veszélye, de figyelni kell arra, hogy ki mit kap.

Az mRNS vakcina után jöhet vektorvakcina (például az egy dóziusú Janssen), míg az Astra Zenecával vagy Szputnyik V-vel oltottaknak más típusú oltóanyagra van szükségük. Az orvos azt javasolta, hogy a háziorvoshoz fordulva válasszuk ki a megfelelő megoldást. Szerinte a harmadik oltás nem árthat és nem kell mellékhatásoktól tartani.

Akinek kétségei vannak, forduljon kezelőorvosához vagy háziorvosához, ő segít majd kiválasztani az oltást, amivel 110 százalékos biztonságban lesz – fogalmazott. Merkely megerősítette a korábbi állásfoglalását, miszerint nincs értelme az antitestszűrésnek, mert az antitestszám csak a védettség egyik eleme. Az antitestek vizsgálata a betegség lefolyását tudja biztosan igazolni, de a védettség igazolása sokkal bonyolultabb folyamat.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Címlapkép: MTI/Cseke Csilla

Címkék:
oltás, vakcina, védettség, merkely béla,