Baljós kijelentést tett a kínai vakcináról az MTA-s immunológus: az idős magyarok ennek nem fognak örülni

Telex2021. július 15. 10:28

Erdei Anna immonulógus szerint a kínai vakcinával oltott 60 éven felüliek harmada nem védett a vírus ellen – írja a Telex

Erdei Anna immunológus, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) főtitkárhelyettese szerint a Magyarországon használt koronavírus-elleni védőoltások – bár különböző mértékben – mind kiváltanak védettséget a fertőzéssel szemben. A szakember szerint azonban mára egyértelmű, hogy a kínai Sinopharm-vakcinával oltott 60 éven felülieknek körülbelül harmadában nincs jelen a vírus elleni védelmet biztosító antitest, azaz ellenanyag.

„Egyébként maga a kínai gyártó is csak 59 éven aluliaknak ajánlotta ezt a vakcinát, mivel idősebbek esetében nem végeztek vizsgálatokat. Én immunológusként ki merem jelenteni, hogy ha nincs ellenanyag a szervezetben, akkor nincs védettség” – mondta Erdei, aki szerint a jó hír viszont az, hogy ha akár csak kis mennyiségben is, de jelen van a vírus tüskefehérjéje elleni antitest a szervezetben, akkor biztosított a védelem.

Erdei Anna arról is beszélt, hogy szerinte akiről kiderült, hogy nincs a szervezetében ilyen, ún. vírusneutralizáló antitest, azaz nem védett, azt újra kellene oltani, „nyilván nem Sinopharmmal, hanem mRNS-alapú Pfizer vagy Moderna vakcinával” – tette hozzá.

Címkék:
védettség, kínai vakcina, sinopharm, immunológia, immunológus,