Várható, hogy új oltásokat kell fejleszteni a mutációk ellen: megszólalt a magyar tudós

Pénzcentrum2021. július 12. 08:29

Várható, hogy a tüskefehérjével immunizáló vakcinák esetében új vakcinák is kifejlesztésre kerülnek az új variánsok ellen. Letoha Tamás kutatóorvos egy interjúban arról beszélt, hogy az mRNS és vektorvakcinák a tüskefehérje azon szakaszával immunizálnak, amely a mutáció szempontjából leginkább érintett.

Várható, hogy a tüskefehérjével immunizáló vakcinák esetében új vakcinák is kifejlesztésre kerülnek az új tüskefehérje variánsok ellen - mondta Letoha Tamás kutatóorvos a növekedés.hu-nak. A szakember szerint ugyanis az mRNS és vektorvakcinák a tüskefehérje azon szakaszával immunizálnak, amely a mutáció szempontjából leginkább érintett.

Mint kifejtette, attól függ, hogy a védőoltások védenek-e az új variánsokkal szemben, hogy az mRNS vagy vektorvakcinák által kódolt tüskefehérje szakaszok mennyire változnak meg a variánsokban.

Ha olyan mértékű változáson megy keresztül egy variáns tüskefehérjéje, hogy a mutáns már ki tud bújni az oltás által kiváltott immunitás alól, ott az oltóanyag már nem képes megvédeni az oltottat az mutáns változattól

- mondta Letoha Tamás.

Címkék:
járvány, oltás, vakcina, koronavírus, mutáns,