Hatalmas változás küszöbén háziorvosi ügyeleti rendszer: óriási baj lehet az emberhiány

Pénzcentrum2021. július 12. 10:08

Hajdú-Bihar megyében az ügyeleteket júliustól a mentőszolgálat szervezi, remélhetőleg értékes tapasztalatokat gyűjtve az országos átálláshoz. A Népszava szerint azonban felemásan indult az új ügyeleti rendszer tesztje és ennek fő oka az emberhiány

Felemásan indult az új ügyeleti rendszer tesztje Hajdú-Biharban – írja a Népszava. A háziorvosi sürgősségi ügyeletet itt júliustól az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) vette át. A lap a megyét járva megállapította, kétségkívül beindult az ügyeleti rendszerváltás: jellemzően egy mentőtisztet és egy mentőtechnikust találtak mindenhol.

Ugyanakkor azt írják, az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) nem tudta mindenütt átvenni a feladatot azoktól a szolgáltatóktól, amelyekkel még a helyi önkormányzatok szerződtek. A lap szerint ennek részben az az oka, hogy nem talált elég embert a feladatra.

Annyit a mentőszolgálat is megerősített a lapnak, hogy a régióban a 21 ügyeleti pontból vasárnapig csak 18 helyen vették át a szolgáltatás működetetését.

A tervek szerint jövőre az egész országban az OMSZ üzemelteti majd a háziorvosi sürgősségi ügyeletet, és a rendszert július 1-jétől egy éven Hajdú-Bihar megye településein próbálják ki. Az OMSZ előzetes kalkulációi szerint a váltás ott évi mintegy 421 millió forinttal működne olcsóbban a korábbi szisztémánál. A megyei 21 ügyeleti pont közül ugyanakkor 11-ben nem lesz orvos, helyettük mentőtiszteket és egyetemi végzettségű ápolókat alkalmaznak.

Címkék:
háziorvos, mentőszolgálat, omsz, ügyelet, megye, sürgősségi, tesztüzem, július,