Kijöttek az új maszk-szabályok: itt még mindig kötelező hordani

Pénzcentrum2021. július 8. 09:26

Megjelent a redelet az új maszkviselési szabályokról. Bár 5,5 millió beoltottnál a kormány eltörölte az általánosan kötelező maszkviselést, az egészségügyi, és szociális intézményekben még mindig kötelező hordani.

Szerda este megjelent a Magyar Közlönyben az új maszkviselési szabályokról szóló rendelet. Ebben részletezik, hogy mik azok az intézmények, helyek hol az enyhítések ellenére továbbra is kötelező maszkot viselni.

Az új rendeletben az áll, hogy

az egészségügyi intézményben – a (2)–(4) bekezdés szerinti kivétellel – mindenki köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot vagy textil, illetve más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje.

Fontos, hogy az egészségügyi intézményben ápolt beteg az elhelyezésére szolgáló kórteremben nem köteles maszkot viselni. Valamint a hatodik életévét be nem töltött kiskorú, és az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal vagy autizmus spektrumzavarral élő személy sem köteles maszkot viselni.

Az egészségügyi intézményben foglalkoztatott személy nem köteles maszkot viselni a betegellátásra nem szolgáló, betegforgalom számára nyitva nem álló, pihenésre és étkezésre szolgáló helyiségekben, orvosi és nővérszobában és irodai és egyéb munkahelyen.

LAKÁST, HÁZAT VENNÉL, DE NINCS ELÉG PÉNZED? VAN OLCSÓ MEGOLDÁS!

A Pénzcentrum lakáshitel-kalkulátora szerint ma 10 millió forintot, 15 éves futamidőre, már 7,21 százalékos THM-el,  havi 89 803 forintos törlesztővel fel lehet venni a CIB Banknál. De nem sokkal marad el ettől a többi hazai nagybank ajánlata sem: az Erste Banknál 8,04% a THM, a Raiffeisen Banknál 8,09%; az UniCredit Banknál 8,12%,  a K&H Banknál 8,31%, akárcsak az OTP Banknál. Érdemes még megnézni magyar hitelintézetetek további konstrukcióit is, és egyedi kalkulációt végezni, saját preferenciáink alapján különböző hitelösszegekre és futamidőkre. Ehhez keresd fel a Pénzcentrum kalkulátorát. (x)

Szociális intézményekben a védettnek nem minősülő látogató, ellátott köteles orvosi maszkot, munkavédelmi maszkot vagy textil, illetve más anyagból készült maszkot olyan módon viselni, hogy az az orrot és a szájat folyamatosan elfedje az alábbi esetekben:

  • látogató fogadásakor,
  • közösségi programok alkalmával,
  • közösségi terekben való tartózkodás esetén.

Emellett a munkát végző személynek, és az egyéb célból jelenlévő személynek is kell maszkot hordani, ha nem védett. A hatodik életévét be nem töltött kiskorú, valamint az értelmi vagy pszichoszociális fogyatékossággal vagy autizmus spektrumzavarral élő személy nem köteles a szociális intézményben maszkot viselni.

Címkék:
járvány, koronavírus, maszk, rendelet, maszkviselés,