Kérvényezhető, letölthető az EU-s Covid-igazolás: így lehet vele utazni

Pénzcentrum2021. július 1. 08:45

Tegnap éjjel megjelent a Magyar Közlönyben a rendelet, amely szabályozza a július elsejétől érvénybe lépő uniós Covid-igazolást. Közben a védettségi applikációt frissítették, így az már tartalmazza már a beadott oltások típusát és a beadás időpontját is. 

Az igazolást, amely tartalmazza a beadott oltás típusát és a beadások dátumát az EESZT-ben található információk alapján Magyarországon a kiállító szervtől (Budapest Főváros Kormányhivatala) elektronikus és papír alapú formátumban lehet kérni. Az előbbi az applikációt jelenti, az utóbbi az EESZT-ből letöltött és kinyomtatott papír alapú dokumentumot.

A kiállító szerv a digitális Covid-igazolványt az érintett számára az EESZT-ben rendelkezésre álló adatai alapján állítja ki. A TAJ-számmal rendelkező érintett az uniós digitális Covid-igazolványt az elektronikus azonosítási szolgáltatással történő azonosítást követően mobiltelefonos applikációban, valamint az EESZT portálján letölthető formátumban is kérheti. A papíralapú igazolványt az EESZT Lakossági Portáljáról az érintett saját maga kinyomtathatja.

Ha valaki saját maga a fenti két úton nem tudja elérni az uniós védettségi igazolványát, akkor az érintett a kiállító szervhez személyesen vagy írásban benyújtott kérelme útján is igényelheti. A kérelemnek tartalmaznia kell az érintett természetes személyazonosító adatait, valamint – ha azzal rendelkezik – a TAJ-számát. Ha az érintett TAJ-számmal nem rendelkezik, a kérelemnek tartalmaznia kell az érintett azon, a személyazonosság igazolására alkalmas hatósági igazolványának a számát, amelyet a digitális Covid-igazolványára okot adó, az EUr. szerint a digitális Covid-igazolvány kiállítására alapul szolgáló körülmény egészségügyi ellátása során az egészségügyi szolgáltatónak megadott.

Arról is szól a rendelet, hogy a védettségi igazolvány felmutatásával egyenértékű az újfajta digitális igazolás felmutatása. Az uniós Covid-igazolványról szóló rendelet július 1-jén lép hatályba.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Mire használható az uniós igazolvány?

Ennek birtokában elvileg bárki - de elsősorban azok, akik a kisebb fertőzöttséget jelző "zöld" vagy "sárga" területekről érkeztek - nagyrészt szabadon mozoghat a schengeni övezeten belül - pl. Írországban viszont csak július közepétől. Magyarország jelenleg a zöld zónához tartozik.

Az uniós rendelet szerint minden tagország köteles elfogadni az EMA által jóváhagyott vakcinával beoltottak, a fertőzésen átesettek, vagy negatív teszttel rendelkezők igazolásait a belépéshez. Az országonként változhat, hogy a jóváhagyott vakcinákon túl - Pfizer, AstraZeneca, Moderna, Janssen - elfogadnak-e más típusokat is, és hogy mennyi időnek kell eltelnie az oltást követően a szabad belépéshez. Az előírások alól bizonyos kor alatt kaphatnak az EU-állampolgárok felmentést, ez is területenként változik.

Címkék:
eu, covid, védettségi igazolvány,