Az egészségével játszik rengeteg magyar: az orvosok szerint már nem éri meg halogatni

Pénzcentrum2021. június 14. 16:47

Rengeteg magyar hagyta ki az orvosi szűrővizsgálatokat a járvány miatt: most, hogy valamelyest normalizálódott az élet ideje visszatérnünk a rendelőkbe! Mutatjuk, hogy az orvosok szerint milyen vizsgálatokra érdemes most bejelentkezni. Egy kutatásból például kiderült, hogy a lezárások alatt a magyarok jelentős része a fogorvosi beavatkozásokat is jegelte.

A járvány mindenki életét megváltoztatta, az utóbbi hónapokban például elfelejthettük a nem létfontosságú orvosi kivizsgálásokat is. Az ellátás azóta újraindult Magyarországon, negatív COVID-teszt, vagy oltási igazolás kell a nagyobb vizsgálatokhoz.

A Kaiser Family Foundation 2020 májusi közvélemény-kutatása szerint az Egyesült Államokban a felnőttek közel fele azt mondta, hogy ők, vagy háztartásuk egyik tagja kihagyta az orvosi kivizsgálasokat a járvány miatt.

Egy évvel ezelőtt érthető volt inkább hagyni az olyan panaszainkat, amelyek nem igényeltek sürgős ellátást. De most lejárt a várakozási idő, újra kapcsolatba kell lépnünk az orvosunkkal, ha bármilyen panaszünk van, vagy csak kivizsgáltatnánk magunkat

- mondta a HuffPostnak Eric Goldberg, a NYU Langone Internal Medicine Associates orvosigazgatója. Hozzátette, ha valami új panaszunk van, akkor már nem szabad várni, mert csak rosszabb lehet.

Paul Fenyves , a Weill Cornell Medicine és a New York-Presbyterian orvosa hozzátette, hogy vannak olyan tünetek, amelyekkel azonnal foglalkozni kell, mint például a mellkasi fájdalom vagy a szívdobogás, de a stroke előtti jeleket sem szabad figyelmen kívül hagyni - például homályos látás, nehéz beszéd vagy gyengeség a test egyik oldalán. De az új csomók vagy anyajegyek sem maradhatnak mostmár vizsgálat nélkül.

Akkor is érdemes orvoshoz fordulni, ha valamilyen tünetünk már megszűnt, de korábban nagyon erőteljes volt

- tette hozzá Fenyves. A szakértők azt javasolják, hogy minél előbb menjünk el egy kivizsgálásra még akkor is, ha amúgy topformában érezzük magunkat. Mindenképp csináltassunk például vérképet, amely megmutatja a koleszterinszintet, az esetleges vitaminhiányt, fertőzéseket és még sok mást.

Egészséges embereknél az éves kivizsgálás célja, hogy egyetlen egy rejtett betegség se maradjon felderítetlenül

- magyarázta Fenyves.

NULLA FORINTOS SZÁMLAVEZETÉS? LEHETSÉGES! MEGÉRI VÁLTANI!

Nem csak jól hangzó reklámszöveg ma már az ingyenes számlavezetés. A Pénzcentrum számlacsomag kalkulátorában ugyanis több olyan konstrukciót is találhatunk, amelyek esetében az alapdíj, és a fontosabb szolgáltatások is ingyenesek lehetnek. Nemrég három pénzintézet is komoly akciókat hirdetett, így jelenleg a CIB Bank, a Raiffeisen Bank, valamint az UniCredit Bank konstrukcióival is tízezreket spórolhatnak az ügyfelek. Nézz szét a friss számlacsomagok között, és válts pénzintézetet percek alatt az otthonodból. (x)

A rákszűrésekről pedig ne feledkezzünk meg: az American Cancer Society például nemrégiben csökkentette a vastagbélrák szűrésének ajánlott életkorát 50-ről 45 éves korra. Az ACS azt is javasolja, hogy a 45 és 54 év közötti nők évente menjenek mammográfiára, az 55 évnél idősebb nők pedig minden második évben.

Érdemes fogorvosi időpontot is foglalni akkor is, ha amúgy nincs panaszunk, és a szemészetet sem árt meglátogatni, főleg ha az utóbbi hónapokban otthon görnyedtünk a monitor előtt.

Rengeteg magyar szkippelte a fogorvost

A pandémia alatt sokan hagyták ki a fogászati szűrővizsgálatot és halasztották el kezelésüket. Időnként kimaradt a fogmosás, és több volt az édesség fogyasztás, különösen home office-ban – derült ki egy korábbi online kutatásából. A fogápolási szokások megváltozásának már érezhetők a kedvezőtlen hatásai.

A kutatásban megkérdezettek között 29 százalékkal kevesebben mentek fogászati szűrővizsgálatra az elmúlt egy évben, mint korábban. 57 százalékuk közvetlen a koronavírus-járvány miatt halasztotta el a szűrővizsgálatot, 20 százalék pedig pénzügyi nehézségek miatt. Hat százalékuk azért hagyta ki a szűrővizsgálatot, mert a járvány miatt nem fogadta a fogorvosa - derült ki MindentMent Fogászati Rendelők felméréséből.

A helyzetet súlyosbítja a karantén alatt megnövekedett alkoholfogyasztás és dohányzás, ami nemcsak a fogakra, hanem a nyálkahártyára is káros hatással lehet. Már néhány hónap alatt kialakulhat olyan elváltozás, ami szövődményekhez vezethet.

Hasonló a helyzet a fogászati kezelések terén is. A válaszadók 16 százaléka a koronavírus miatt, 8 százaléka pénzügyi okokból döntött az elhalasztás mellett, míg a megkérdezettek 3 százaléka egyszerűen csak a fogorvostól való félelmében döntött így. A fogorvos az esetek mindössze 1 százalékában halasztotta el a beavatkozást. A fogászati kezelés elhalasztása a home office és az iskolabezárás miatt otthonmaradásra kényszerült válaszadók között számottevően magasabb volt, mint más válaszadók esetében.

Címkék:
vizsgálat, orvos, járvány, fogászat, szűrés, koronavírus, szűrővizsgálat, kivizsgálás,