Hivatalos: véget ért a koronavírus-járvány harmadik hulláma Magyarországon

MTI2021. június 8. 15:20

Az oltásoknak köszönhetően véget ért a koronavírus-járvány harmadik hulláma Magyarországon - mondta az országos tisztifőorvos a koronavírus-járvány elleni védekezésért felelős operatív törzs keddi online sajtótájékoztatóján.

Müller Cecília elmondta, a járványügyi adatok javulnak, a szennyvízben mért víruskoncentráció alacsony, ugyanakkor a vírus továbbra is "itt van velünk", és az oltás felvétele a legjobb védekezés. Közölte: 5 278 680-an kapták meg valamely védőoltás első adagját, míg a másodikat 4 027 056 ember.

Ismertetése szerint minden oltópont működik, és a vakcinaszállítmányok is folyamatosan érkeznek. Kedden és szerdán 375 570 Pfizer-, csütörtökön 36 ezer Janssen-, pénteken 64 800 Moderna-vakcina érkezik az országba. Müller Cecília közölte azt is: kizárólag orvosi javaslat alapján, de lehetővé teszik egy másfajta oltás felvételét annak, akinél az első adag beadása után valamilyen reakció lép fel

Elhangzott: a 22. héten a koronavírus szennyvízben mért örökítőanyagának mennyisége országos szinten is alacsonyan stagnál, de még nem éri el a tavaly nyáron mért szintet. Ismertetése szerint a vizsgált minták többségében nem változott az örökítőanyag mennyisége, továbbra is alacsony a koncentráció, Szombathelyen és Miskolcon van minimális emelkedés, míg Székesfehérváron és Tatabányán továbbra is csökken az örökítőanyag mennyisége a korábban mért magasabb szinthez képest.

Ismertette, hogy a 22. héten a fertőzöttek 17 százaléka Pest megyei, 16 százaléka budapesti, 11 százaléka Borsod-Abaúj-Zemplén megyei volt. A legkevesebb fertőzött - 2-2 százalékkal - Tolna és Komárom-Esztergom megyei volt. A legjelentősebb csökkenést Komárom-Esztergom megyében mérték, itt 60 százalékkal csökkent az új fertőzöttek száma a 22. héten az azt megelőző héthez képest. Szintén nagyarányú volt a csökkenés Baranya megyében (55 százalék), Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében (53 százalék).

Oltást felvenni nincs késő

- jelezte, hozzátéve, hogy "egy kicsit fellélegezhetünk", de a vírus jelen van. Mindenki előtt nyitott a lehetőség, ha oltást szeretne, jelenleg hatféle vakcinával oltanak. Egyben jelezte, levelet írt a háziorvosoknak, hogy amennyiben ismernek praxisukban olyan embert, aki még nem regisztrált vagy kapott oltást, ajánlják fel segítségüket.

JÓL JÖNNE 1 MILLIÓ FORINT?

Amennyiben 1 millió forintot igényelnél 36 hónapos futamidőre, akkor a törlesztőrészletek szerinti rangsor alapján az egyik legjobb konstrukciót, havi 33 952 forintos törlesztővel az UniCredit Bank nyújtja (THM 14,41 %), de nem sokkal marad el ettől a CIB Bank 33 972 forintos törlesztőt (THM 14,45%) ígérő ajánlata sem. További bankok ajánlataiért, illetve a konstrukciók pontos részleteiért (THM, törlesztőrészlet, visszafizetendő összeg, stb.) keresd fel a Pénzcentrum megújult személyi kölcsön kalkulátorát. (x)

 

Kérdésre az országos tisztfőorvos beszélt arról is, hogy nem térnek el az oltási protokolltól, tehát a fertőzésen átesettek is két oltást kapnak. Hozzáfűzte: az oltás erőteljesebb és hosszabban tartó védettséget ad, mint a vírusfertőzés.

Arra a kérdésre, hogy szükség lehet-e egy harmadik dózis beadására, Müller Cecília azt válaszolta: erre bármelyik oltóanyagnál szükség lehet. Ugyanakkor hozzátette: erre még nem lehet válaszolni. Amennyiben a harmadik oltás szükségessége tudományosan beigazolódik, Magyarország követni fogja azt. Jelezte: van elegendő oltóanyag, ha mégis szükségessé válik egy harmadik oltás.

Megemlítette azt is, hogy a vírusvariánsoknál új "nevezéktant" vezettek be, tehát már nem a felismerésük földrajzi helye szerint nevezik a mutációkat. Így a brit variánst innentől kezdve alfa-, a dél-afrikait béta-, a brazilt gamma-, az indiai mutáns delta-variánsnak nevezik.

Címkék:
járvány, koronavírus, operatív törzs,