Megszületett a döntés a vakcináról: elhárult az akadály a 12-15 évesek oltása elől

Pénzcentrum2021. május 28. 17:58

A 12-15 évesek számára is jóváhagyja a Pfizer/BioNTech-vakcináinak használatát Európai Gyógyszerügynökség, jelentették be péntek délután. Az EMA tudományos véleménye alapján az Európai Bizottság fogja majd módosítani az oltás európai forgalombahozatali engedélyét, és minden uniós tagállam maga döntheti el, hogy beoltja el a 12-15 éveseket.

A 12-15 évesek számára is jóváhagyja a Pfizer/BioNTech-vakcináinak használatát Európai Gyógyszerügynökség (EMA) – jelentette be Marco Caveleri, az EMA oltásstratégiai igazgatója pénteken. Eddig a 16 éven felettiek számára ajánlotta az EMA a Pfizer/BioNTech-vakcináikat, de a gyártó által több mint 2000 kamasz bevonásával történő vizsgálatok azt mutatták, hogy az oltásoknak nincsenek eltérő kockázatai a 12-15 év közötti korosztályban sem, ugyanolyan enyhe mellékhatásokra lehet számítani, mint a fiatal felnőtteknél - magyarázta a döntés hátterét Caveleri.

A vezető szakértő hangsúlyozta, ebben a korosztályban az immunválasz még erősebb is volt, mint a fiatal felnőtteknél.


Az EMA tudományos véleménye alapján az Európai Bizottság fogja majd módosítani az oltás európai forgalomba hozatali engedélyét, és minden uniós tagállam maga döntheti el, hogy beoltja el a 12-15 éveseket. Az utasítás a korosztály számára ugyanaz: két oltást kell beadni, amelyek között legalább három hétnek kell eltelnie.

Címkék:
európai unió, fiatal, döntés, ema, pfizer, biontech,