Nem a harmadik volt az utolsó hullám: a magyar vakcinával jövőre visszaszorítható a járvány?

hvg.hu2021. május 17. 10:31

Jankovics István virológus szerint a koronavírus elleni magyar vakcina akár már a jövő év elején elérhető lesz, viszont a negyedik hullámot nem fogjuk megúszni. A szakember szerint megfelelő védőoltásokkal vissza lehet szorítani a halálos kimenetelű megbetegedéseket, de a szezonalitás megmaradhat, akárcsak az influenzánál.

Jankovics István virológus az Atv Heti Napló című műsorában arról beszélt, mennyire kell megijednünk, ha az oltás után nem mutatható ki elegendő antitest a szervezetünkben. Hangsúlyozta, hogy az ellenanyag hiánya nem jelenti a védettség hiányát. A védekezőképesség három lábon áll: van a velünk született, természetes immunválasz, az ellenanyag-válasz és a sejtes immunválasz. Utóbbi is mérhető, sok intézmény már végez ezzel kapcsolatos vizsgálatokat. Azt szintén elmondta a virológus, hogy bár nem a sejtes immunitás a legjellemzőbb a kínai Sinopharmnál, az oltóanyag képes aktiválni a sejtes reakciót.

Szerinte annak semmi értelme, hogy egy patikában is beszerezhető gyorsteszttel, egy csepp vérrel mérjük meg az oltás után, hogy van-e ellenanyagunk. Azzal viszont nincs gond, ha ezt a vizsgálatot valaki szakszerűen végezteti el. Fontos adat, ha valakinek alacsony az ellenanyag-szintje, ez mutathatja, hogy kell-e esetleg a későbbiekben változtatni a protokollon, hogy szükség van-e egy harmadik oltásra.

Címkék:
egészség, járvány, oltás, vakcina, koronavírus, ellenanyag,