Jó biznisz a vakcina: euró milliárdokat kaszált a nyugati gyártó

Pénzcentrum/MTI2021. május 11. 10:00

Egy év alatt hetvenszeresére emelkedett a Pfizer-vakcinát is gyártó BioNtech, német biotechnológiai kutatóvállalat árbevétele. A cég egymilliárd euró adózás utáni nyereséget könyvelhetett el az előző negyedévben. 

A 2008-ban indított technológiai vállalkozás hétfőn közölt beszámolója szerint 1,128 milliárd euró (406 milliárd forint) adózás utáni nyereséget ért el a január-márciusi időszakban, az egy évvel korábbi 53,4 millió eurós veszteség után.

 Az árbevétel 2,048 milliárd eurót tett ki, az előző évi 27,7 millió euró bő hetvenszeresét. A növekedés mögött a Covid-19 elleni - Comirnaty márkanévvel forgalmazott - oltóanyag iránti kereslet állhat.

.A vakcinából egyébként idén május elejéig 450 millió adagot szállítottak ki a megrendelőknek. Az év végéig 1,8 milliárd adagra van biztos megrendelés, így a BioNTech 12,4 milliárd euró bevételhez juthat. További megrendelésekre is számítanak, és azzal számolnak, hogy még az idén hárommilliárd, jövőre pedig azt meghaladó számú adagot gyárthatnak.

Ugur Sahin, a BioNTech vezérigazgatója a napokban egy sajtóbeszélgetésen kiemelte, hogy tavaly értek el először nyereséget. Az adózás utáni profit 15,2 millió volt a 2019-es 180 millió euró veszteséggel szemben Ezt  azonban elmondása szerint nem veszik ki a cégből, hanem mind fejlesztésekre, kutatásokra fordítják.(MTI)

Címkék:
covid, pfizer, biontech,